Augusztus 31-én megkezdődtek a Vígszínházban az első nagyszínpadi bemutató, Az öreg hölgy látogatása olvasópróbái.

A színdarab Friedrich Dürrenmatt svájci, Büchner-díjas drámaíró tollából származik, akit a késő modern tragikomédia megteremtőjeként is emlegetnek. Dürrenmatt a német nyelvű svájci irodalom egyik legnagyobb hatású képviselője, színműveit már életében számos nyelvre lefordították és játszották a világ különböző színpadain. Az öreg hölgy látogatása és A fizikusok című darabjai voltak az elsők, amelyekkel a kelet-európai színpadokat is meghódította, ezzel áthidalva a vasfüggöny határait.

Az 1956-ban megírt Az öreg hölgy látogatása egy építőmester lányának történetét meséli el, akit fiatalkorában teherbe ejt egy férfi, aki aztán letagadja a történteket és magára hagyja őt. Claire ezek után elhagyja szülővárosát, ahová csak hosszú évtizedek elteltével tér vissza, akkor már milliárdosként, és egymilliárdot ajánl fel a város polgárainak, ha megölik első szeretőjét.

„Dürrenmatt klasszikus remekműve izgalmas krimi, bátor, formabontó színdarab, mely igazi társulati játékra és csapatmunkára ad lehetőséget.” – írja az előadás színlapja, melyet Rudolf Péter, a teátrum igazgatója rendez. A bemutató díszlettervezője a többször díjnyertes Bagossy Levente, főbb szerepekben pedig Hegyi Barbara, Hegedűs D. Géza és Balázsovits Edit lesznek láthatók. A premier október 16-án 19 órakor lesz a Vígszínház nagyszínpadán.

Kiemelt kép: Hegedűs D. Géza és Hegyi Barbara Az öreg hölgy látogatása olvasópróbáján (Fotó: Dömölky Dániel)