Kovács Dániel Gábor művének bemutatója augusztus 21-én lesz Szentgotthárdon – abban a városban, ahol IV. Károlyt 1921. április 5-én lelkes ovációval köszöntötték a település akkori elöljárói és lakói. A darab a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készül, így szeptembertől mindkét városban látható lesz.

Kovács Dániel Gábor hiánypótló drámája történelmünk egyik szomorú  fejezetét, az utolsó magyar király, IV. Károly két visszatérési kísérletét, illetve a körülötte zajló eseményeket dolgozza fel. Teszi mindezt emberien, mindennemű ideológiai és morális értékítéletet mellőzve, fókuszba állítva Károly és Horthy eleve bukásra ítéltetett, szenvedélyes és megrázóan szikrázó érvelésekkel tarkított küzdelmét. Mindenkinek igaza van és senkinek sincs. Mert a győztes lapokat nem nekik osztották. Hiába eskü, erkölcs, Isten, hiába szeretne ember maradni az ember, a nagypolitika többnyire mindent felülír.

A kétfelvonásos történelmi királydráma most felolvasószínházi formában elevenedik meg Kelemen Zoltán rendezésében. IV. Károlyt Papp Attila, Horthyt Szerémi Zoltán kelti életre, partnereik mások mellett Dénes Emőke, Molnár Anikó, Szabó Tibor, Horváth Ákos és Balogh János.

Kiemelt kép: Az ígéret földje olvasópróbája (Fotó: Soproni Petőfi Színház)