December 4-én megtartották az Átrium következő bemutatója, a Mephisto olvasópróbáját, ami a teátrum reményei szerint januárban kerülhet majd a közönség elé.

Az erősen társadalomkritikus regény, amely az előadás alapját is képezi, Klaus Mann német író tollából származik, aki a 20. századi német irodalom egyik legfontosabb alkotója volt apja, Thomas Mann mellett. Munkássága sok tekintetben megelőzte korát sajátos és újító stílusával, ám Mann amilyen modern volt, olyannyira volt hagyományőrző is. Művei között találkozhatunk drámákkal, színművekkel, eszékkel és regényekkel is egyaránt. Írásaiban gyakran találhatóak önéletrajzi vonatkozások, és ez az 1936-os Mephisto című regényében sincsen másképpen.

Az író 1933-ban emigrált Németországból Amszterdamba, ahol Fritz Helmut Landshofftól havi járandóságot kapott következő regényének megírására, annak ellenére, hogy annak sem a tartalma, sem a címe nem volt még rögzítve. Mann eredetileg úgy tervezte, hogy egy utópisztikus regényt ír egy anarchisztikus Európáról, amely kétezer év múlva játszódott volna, ám Hermann Kesten író barátja azt javasolta neki, hogy ehelyett inkább dolgozza fel volt sógora, Gustaf Gründgens színházi intendáns történetét, és írjon „egy homoszexuális karrierista regényt a Harmadik Birodalomban”. Gründgens színészként, rendezőként és intendánsként nagyívű karriert futott be az akkori Németországban Hermann Göring pártfogoltjaként, ezért is habozott némiképpen Mann, hogy mennyire feszegesse a homoszexuális vonalat, a téma azonban egyértelműen izgatta a fantáziáját. Így született meg a szatirikus elemekben gazdag, társadalomkritikus Mephisto, amely Hendrik Höfgen színész kétes karrierjéről, illetve a színészi és társadalmi felemelkedéséről szól.

A rendkívül izgalmas történetet most Urbán András Jászai Mari-díjas rendező viszi színre az Átrium színpadán, Mikó Csaba és Kukk Zsófia színpadi adaptációjában. Az előadásban Alföldi Róbert, Hartai Petra, Huzella Júlia, Nagyabonyi Emese, Péterfy Bori és Tornyi Ildikó elevenítik meg a sokoldalú karaktereket. A premier pontos időpontját egyelőre még nem tűzte ki a színház, az alkotók abban reménykednek, hogy januárban már be fogják tudni mutatni darabjukat a nagyközönség előtt.

Kiemelt kép: Alföldi Róbert a Mephisto olvasópróbáján (Fotó: Mészáros Csaba)