Szakonyi Károly nagy múltú és legsikeresebb színművét Bagó Bertalan rendezésében, koprodukcióban viszi színre a Játékszín (premier: május 21.) és a székesfehérvári Vörösmarty Színház (premier: május 28.).

„Történik napjainkban, sajnos” – írta Szakonyi műve elejére 1970-ben, és amire utal, 2022-ben is igaz. A most színre kerülő változat ezért ugyancsak „napjainkban” játszódik, miközben már nem a televízió az egyetlen kütyü a lakásban.„A tömegkommunikációs eszközrendszer rengeteget változott a mű születése óta, ahogyan a beszédmodorunk is, de az eredeti mondanivaló ma is érvényes. Az információ és az ember kapcsolata, és az ehhez kötődő attitűd szemernyit sem változott – így a mai néző, miközben jól szórakozik és sokszor magára ismer, ugyanarra eszmél végül: míg a körülöttünk zajló világra folyamatosan rezonálunk, nem vesszük észre, ami a közvetlen környezetünkben és bennünk történik” – mondta el a rendező, Bagó Bertalan.

Szakonyi Károly az Adáshibát 1970-ben, a Vígszínház felkérésre írta meg, az ősbemutató óta tévéjáték és film is készült belőle, szinte az összes hazai színház műsorra vette, sőt az ősbemutató után kisvártatva nemzetközi hírnévre tett szert, több tucat nyelvre lefordították. 1971-ben Helsinkiben vitték színre, majd bejárta a világot: Kassa, Szófia, Olmütz, Leningrád, Vlagyivosztok, Moszkva, Párizs – hogy csak néhányat említsünk azon városok közül, ahol bemutatták a darabot.

Pillanatkép az Adáshiba olvasópróbájáról (Fotó: Juhász G. Tamás/Játékszín)

„Sok szerzőhöz, akárhány művet is jegyez, egyetlen címet rendel a köztudat. Esetemben ez talán az Adáshiba, amit nem bánok, mert jelentős életélmény számomra. 52 éve kísér, a pályafutásomban fontos helyet foglal el. Nem számítottam erre, amikor írtam, és leginkább az első reflexek voltak érdekesek: a májusi bemutató után napokon belül tele volt a sajtó jó kritikával. Az író számára ez dicsőséges, ugyanakkor szomorú, hogy mindenütt így élnek az emberek… Eltaláltam valamit, ami szimbolizálja a jelenséget, amiben élünk. A nézői szokások megváltoztak, de a tömegkommunikáció légköre, lelkisége, szellemisége nem változott” – fogalmazott Szakonyi, aki azt is elmondta, hogy nem mindegy, hogy hol születik egy gyerek. Várkonyi Zoltán remek szereposztással indította útjára az Adáshibát: Páger Antal, Bulla Elma, Béres Ilona, Halász Judit, Ernyey Béla, Kozák László és Nagy Gábor játszotta el először a történetet.

A most készülő előadásban Gáspár Sándor, Zsurzs Kati, Lévay Viktória, Kovács Tamás, Varga Lili, Varga Ádám, Imre Krisztián és Kerekes József lép majd színpadra. Bank Tamás, a Játékszín igazgatója a március végén tartott olvasópróbán kiemelte: az Adáshiba mondanivalója új árnyalatokat hordoz napjaink digitális zajában, épp ezért nagy jelentősége van annak, hogy Szakonyi Károly, a hazai kortárs drámairodalom ikonja rugalmasan kezeli az eredeti szövegkönyvet és személyesen segítette annak aktualizálását. A Játékszín egyébként közel negyven éve, 1984 decemberében már bemutatta a darabot, amely most Vereckei Rita díszletében és jelmezeiben kel ismét életre.

Kiemelt kép: Az Adáshiba alkotógárdája (Fotó: Juhász G. Tamás/Játékszín)