Tegnap két előadás próbafolyamatát is megkezdték a székesfehérvári Vörösmarty Színházban: a teátrum társulata egyszerre készül Sárosi István Trianon című drámájának ősbemutatójára, illetve Hadar Galron Megtisztulás – Mikve című darabjának premierjére.

A teátrum ebben az évadban nem csak a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról emlékszik meg, hiszen a legutóbbi nagyszínpadi bemutatójuk Vajk Istvánná válását, illetve az államalapítás történetét dolgozta fel. Március 7-én ezt követi a múlt század egyik legvitatottabb történelmi eseményéről szóló Trianon című dráma, ezt a Vörösmarty Színház igazgatója állítja színpadra. Szikora János így fogalmazott az olvasópróbán a két előadásról: Ezek nem történelmi színdarabok, hanem a nemzeti önismeretről szólnak. Mindkét jelentős eseményről sokan sokféleképpen írtak, hiszen mint tudjuk, a győzteseké a jog és a győztesek írják a történelmet. A mindenkori győztesek. Az óriási szereplőgárdát felvonultató előadás – játszik benne Trokán Péter, Gáspár Sándor és Seress Zoltán is – Sárosi István titkosítás alól feloldott parlementi és diplomáciai jegyzőkönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok felhasználásával írott művéből készül.

Ugyanezen a napon a Pelikán Fészekben debütál Telihay Péter rendezésében Hadar Galron Megtisztulás – Mikve című darabja, amelyet szintén tegnap kezdett el próbálni a Vörösmarty társulatának nyolc színművésznője. A fürdőben játszódó történet különböző helyzetű és korú nőket mutat be, akik a rituális megtisztulás közben megosztják egymással történeteiket, gondjaikat, egymás segítve a férfiak uralta világba való beilleszkedésben.

Kiemelt kép: Seress Zoltán a Trianon olvasópróbáján (Fotó: Vörösmarty Színház)