Tegnap tartották Bródy Sándor egyik legismertebb műve, A tanítónő olvasópróbáját a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban. Az 1908-ban íródott „falusi életkép” a szerzőtől megszokott módon olyan konfliktusokat jelenít meg, amelyek korában újszerűnek hatottak: a színmű középpontjában a korrupció, a zaklatás, az álszent gőg, az irigység és az unalom érzése áll – nem is oly távol a ma emberét is foglalkoztató kérdésektől.

Tóth Flóra elvégezte Pesten a tanítóképzőt, és most első munkahelyére, egy bácskai faluba érkezik. Tele van izgalommal, tettvággyal: végre tanítani fog! Igaz, hogy csak egy kis összevont, falusi lányosztályt, de így is nagyszerű! „Én az életre akarom nevelni a gyermekeket, erre a szép életre!” Alig várja, hogy befogadja a kedves kis falu. Öt hónap múlva megtiporva, szétszaggatva, agyon alázva menekül innen. És az egész szörnyű faluval együtt maga mögött hagyja élete nagy szerelmét is – olvasható a teátrum ismertetőjében.

A címszerepben Hege Veronika lesz látható, partnerei Hajdu Tibor, Rácz János, Vándor Éva, Máté Krisztián, Móczár Bence, Bocskai Virág, Baksa Imre, Albert Péter, Házi Anita, Erdélyi Gábor, Farkas Zoltán, Kecskés Alexisz és Kántor Zoltán. Az előadás dramaturgja Deés Enikő, a látványért Pallós Nelli felel. Bródy színművét Kis Domonkos Márk, Jászai Mari díjas színész, rendező állítja színpadra, a bemutató időpontjáról később ad tájékoztatást a Zenthe Ferenc Színház.

Kiemelt kép: Kis Domonkos Márk A tanítónő olvasópróbáján (Fotó: Szalkai Péter)