Megkezdődtek a Budapesti Bábszínházban a Rumcájsz olvasópróbái. Az előadás az évad első bemutatója lesz, amely az óvodások és a kisiskolások számára nyújt majd tanulságokban gazdag élményt.

Rumcájsz, a suszterből lett rabló történetét a mai gyerekek szülei és nagyszülei jól ismerhetik, a cseh mesekönyv főhőséről ugyanis rajzfilmsorozat is készült, amely Magyarországon is igencsak népszerű volt a kicsik körében. Az igazságos bandita, akár Robin Hood, kiáll az elnyomottak és az elesettek mellett. A becsületes zsivány kedvesével, Mankával a Řáholec-erdőben él, ahol barátai, az erdei állatok, a vizek és a mezők tündérei mind segítik őket. „Hiába áskálódik ellene a felfuvalkodott polgármester, a gőgös gróf és a kényeskedő grófné, Rumcájsz tiszta szíve és rendíthetetlen becsületessége mindig győz.” – írja a színlap.

A darabot Schneider Jankó rendezi, aki a klasszikus kesztyűsbábjáték hagyományait a mai kor ritmusával ötvözve olyan előadás létrehozására törekszik, amely Rumcájsz és Manka kalandjait a mai kisgyerekek számára is élővé teszi, ezzel utat találva a szívükhöz. Az előadás látványtervezője Hoffer Károly, szereplői: Hannus Zoltán, Spiegl Anna, Kemény István, Kovács Judit, Beratin Gábor, Pethő Gergő, Rusz Judit, Juhász Ibolya.

Rumcájsz szeptember 12-én kerül bemutatásra a Budapesti Bábszínház nagyszínpadán. Jegyek már kaphatók a teátrum hivatalos honlapján.

Kiemelt kép: Hoffer Károly a Rumcájsz olvasópróbáján (fotó: Éder Vera)