Október végén tartották a Radnóti Színházban Lovas Rozival és Börcsök Enikővel a főszerepben A művésznő és rajongói premierjét. Nem sokkal ezen bemutató után máris megkezdte a teátrum társulata egy újabb előadás próbáit, decemberben állítják ugyanis színpadra Székely Csaba színművét, a 10-et.

A Bánya-trilógiával híressé vált erdélyi drámaíró, Székely Csaba legújabb színdarabját a tízparancsolat ihlette, az ebből készült előadást Sebestyén Aba rendezi, és legelőször a Radnótiban láthatják a nézők. A 10-ben tíz magányos ember története kel életre a szemünk előtt, és akárcsak egy bűnügyi sorozatban, fokozatosan bomlanak ki az egymáshoz fűződő kapcsolatok. Mind a tízen megszegtek egy bibliai parancsolatot, de vajon mindenki bűnös, aki bűnt követett el? Az előadás súlyos kérdéseket feszeget, mindezt fekete humorral, tragikus és groteszk helyzeteket felvonultatva teszi.

Lovas Rozi és Martinovics Dorina (fotó: Falus Kriszta)

„Vajon hány ember életében okoztunk eddig maradandó károsodást? Hiszen öntudatlanul is hatással vagyunk egymásra. Képesek vagyunk mások által változni és másokon változtatni. Mások által befolyásolva hozunk döntéseket nap mint nap, másokkal együtt megélt élményeink befolyásolják gondolkodásunkat, egész életünkben különböző kapcsolataink hálójában létezünk. De akkor mégis miért ennyire elementáris élményünk a magány?” – áll az előadás ismertetőjében.

Szereplők: Vilmányi Benett, Pál András, Martinovics Dorina, Kováts Adél, Márfi Márk eh., Sodró Eliza, Lovas Rozi, László Zsolt, Schneider Zoltán, Tóth Ildikó mv.
Alkotók: Bianca Imelda Jeremias (jelmeztervező), Bartha József (díszlettervező), Baumgartner Sándor (világítás), Cári Tibor (zeneszerző), Kónya József (ügyelő), Farkas Erzsébet (súgó), Hatvani Mónika (a rendező munkatársa), Sebestyén Aba (rendező)
Bemutató: december 22.

Forrás: Radnóti Miklós Színház

Kiemelt kép: Pál András az olvasópróbán (fotó: Falus Kriszta)