Megtartották a Thália Színházban Yasmina Reza Művészet című darabjának olvasópróbáját, amelyet Béres Attila fog színpadra vinni.

A francia írónő, Yasmina Reza 1994-ben írta Művészet című darabját, amely a barátságot helyezi középpontba egy művészeti vita köntösébe bújtatva. Az előadás három férfi, Serge, Yvan és Marc barátságáról szól, akik képesek a végletekig összeveszni egy fehér alapon vékony, fehér pászmákat ábrázoló festményen, amelyre Serge minden vagyonát feláldozta.

Az előadást Béres Attila rendezi, aki az olvasópróbán elmondta, az elmúlt években sokat változott ennek a darabnak a jelentése, és mára eljutott egy másfajta értelmezési lehetőséghez.

Béres Attila a Művészet olvasópróbáján (fotó: Juhász Éva)

„Milyen jó dolog a művészetről vehemensen, szenvedélyesen vitatkozni. A mai felszínes világban a személyes kapcsolatok átalakultak három dimenzióból kétdimenzióba. A számítógép előtt, a felszínesség csúcsán egy mosolygós sárga pöttyön keresztül élik meg az érzelmi viszonyaikat. Ez a három ember ebben a darabban egy hiányt képvisel ebben a felszínességben, mert ugyan egy teljesen felesleges dolgon képesek összeveszni, mégis kegyetlenül megbeszélik” – mondta a rendező.

A művészeti vita kapcsán egyre mélyebb konfliktusokba merülnek a szereplők, amíg el nem jutnak arra a pontra, hogy mind a hárman egyformán utálják egymást. A feszült és komikus pillanatok váltakoznak, nevetett és elgondolkodtat az előadás. A Művészet három szereplőjét Nagy Viktor, Zayzon Zsolt és Hevesi László játsszák.

Nagy Viktor, Zayzon Zsolt és Schell Judit a Művészet olvasópróbáján (fotó: Juhász Éva)

„Ez a színdarab – mint minden remekmű – nagyon sok mindenről tud érvényesen szólni. Most éppen a barátságról és annak elvesztéséről, méghozzá egészen felesleges dolgok miatt. Az én karakterem, Serge azt gondolja, nagyon jó döntést hozott, amikor megvett 200 ezer euróért egy kortárs festményt. Annyira büszke a műre, hiszen egész vagyonát ráköltötte, hogy mély csalódás számára, amikor nem sikerül lenyűgöznie a barátait. Én is hozzá hasonlóan nagyon tudok lelkesedni, és ha valami mellett letettem a voksomat, amellől nem tágítok.” – mesélte Nagy Viktor az olvasópróba szünetében.

A díszlet, amelyet Horesnyi Balázs tervezett, nemes egyszerűséggel egy fehér szoba, amelyben a helyszínek váltakozásait egy festmény jelzi, amely a színterek váltakozásával cserélődik. A Művészet bemutatója április 3-án lesz a Thália Télikertben.

Nagy Viktor (fotó: Juhász Éva)

Kiemelt kép: A Művészet című darab olvasópróbája a Thália Télikertben (fotó: Juhász Éva)