Akárcsak tavaly, Szász János idén is visszatér a Nemzeti Színházba, hogy újfent egy magyar művet adaptáljon a teátrum kamaraszínpadára, a Gobbi Hilda Színpadra. Az előző évadban Székely János nagyhatású drámáját, a Caligula helytartóját rendezte bámulatos érzékkel, a főszerepben Trill Zsolttal és Horváth Lajos Ottóval, akik alakításukkal elnyerték a POSZT legjobb férfi színészének járó díját. Szász János a férfienergiák helyett ezúttal a nőkre összpontosít, és igazi legendákkal dolgozik együtt Örkény István klasszikusán, a Macskajátékon.

Pillanatkép a Macskajáték olvasópróbájáról (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A Macskajáték mese a szerelemről, arról amikor két ember szereti ugyan egymást, de az élet – vagy éppen egy csábító harmadik – sorban gördíti eléjük az akadályokat. Hogyan lehet megoldani egy szerelmi háromszöget, ha szereplői nem tizen- vagy húszonévesek, hanem hatvan fölött járnak? A tragikomédia először regényként jelent meg, majd az író maga alakította át színdarabbá művét egy fiatal rendező, Székely Gábor kérésére és inspirációja alapján.

„E groteszk történet főhőse özvegy Orbán Béláné, s a darab valójában az ő véget nem érő vitája, szájaskodó, alakoskodó, még a hazugságtól sem visszariadó pörlekedése mindenkivel, aki körülveszi: a lányával, a szomszédnőjével, Paulával s legfőképpen az ő München közelében élő nénjével, Gizával. Körömszakadtáig harcol, hogy zűrzavaros, értelmetlen és reménytelen szerelmét ráerőszakolja a világra. Megvan benne minden, amire az ember képes: egy piaci kofa nagyszájúsága és egy görög tragika fensége. Mit is tehetne mást? Orbánné a természet törvényei ellen harcol, mert semmibe veszi az öregséget, és hadat üzen a halálnak” – írta főhőséről Örkény István.

Pillanatkép a Macskajáték olvasópróbájáról (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Orbánnét Udvaros Dorottya alakítja, Gizát Bánsági Ildikó, Paulát Tóth Auguszta kelti életre. A további szerepekben többek között színpadra lép Nagy Mari, Blaskó Péter, Katona Kinga, Mátyássy Bence és Szeri Martin egyetemi hallgató. A napokban került sor a Macskajáték olvasópróbájára, a bemutató pedig december 14-én lesz a Nemzeti Színházban.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Macskajáték olvasópróbájáról (fotó: Eöri Szabó Zsolt)