Októberben derült ki, hogy az Örkény Színház idei évadának egyik utolsó bemutatója William Shakespeare Macbeth című drámájából készül. Az előadás rendezője Gáspár Ildikó, a főbb szerepekben pedig Pogány Judit, Takács Nóra Diána, Borsi-Balogh Máté egyetemi hallgató, és meghívott művészként Lukáts Andor lesz látható. A Macbeth premierje bár március 13-14-én lesz, már most megtartották az olvasópróbát.

A Macbeth időtlen mese a hatalomvágyról, a gyilkosságról és a végeérhetetlen erőszakról. Az eleinte vonakodva gyilkoló Macbeth, miután elfoglalja a trónt, hidegvérű sorozatgyilkossá válik. Felesége, a tettestárs Lady Macbeth, beleőrül tettébe. A hűséges alattvalóból egy jóslat hatására királygyilkossá váló Macbeth története a politikai bűncselekmény és a zsarnokság kialakulásának krónikája. De még inkább elrettentő példázat, amely az emberi lélek feneketlen mélységeibe enged betekinteni.”Azt mondják: A vér vért kíván.” Az előadásban négy színész – két idős és két fiatal – formálja meg a darab minden szerepét, egymásban tükröztetve sorsokat, életszakaszokat és életstratégiákat.

Pillanat az olvasópróbáról (fotó: Horváth Judit)

Szabó Lőrinc, Szász Károly és Kállay Géza fordításának felhasználásával Gáspár Ildikó készítette az előadás szövegkönyvét.

Szereplők: Pogány Judit, Takács Nóra Diána, Borsi-Balogh Máté eh., Fodor Tamás mv.
Alkotók: Giliga Ilka (díszlet- és jelmeztervező), Bányai Tamás (világtás), Kákonyi Árpád (zenei vezető), Horváth Éva (súgó), Ari-Nagy Barbara (dramaturg), Törő Mona (a rendező munkatársa), Szilágyi Brigitta (rendezőasszisztens-gyakornok), Gáspár Ildikó (rendező)
Bemutató: 2019. március 13-14., Örkény Stúdió

Forrás: Örkény Színház

Kiemelt kép: Pillanat az olvasópróbáról (fotó: Horváth Judit)