1994-ben mutatták be Woody Allen írásában és rendezésében a Lövések a Broadwayn című Oscar- és Golden Globe-díjas filmet, amelyből aztán egy világhírű Broadway-musical készült – ezt hozza el Magyarországra a Thália Színház a 2021/22-es évadának keretében. A hazai ősbemutató szeptember 11-én lesz, jelenleg viszont még a próbafolyamat zajlik a darabot rendező Béres Attila vezetésével.

A Lövések a Broadwayn 1930-ban, New Yorkban játszódik, a főszerepben egy olyan színésznővel, akit egykoron ünnepeltek, mára viszont megkopott az emléke. A művésznő a visszatérésre készül, új bemutatójának pedig egy ígéretes fiatal férfi a szerzője, csakhogy a színdarab javításra szorul. Szerencsére a producer talál egy szponzort egy maffiafőnök személyében, azonban utóbbi sztárt akar faragni a sztriptíztáncos barátnőjéből. A „háborúzások” közepette mindenki érzi, hogy ez nem lesz elsöprő siker, viszont az egyik rejtett tehetséggel megáldott bandatag még megmentheti a premiert. 

„Nagyjából két és fél éve kezdtük el a szervezést, két és fél éve dolgozunk rajta, most pedig elkezdődhettek végre a próbák. Egy zenés darabról beszélünk, aminek a zenei vezetője és karmestere Bolba Tamás, koreográfusa Barta Dóra. Pilinyi Márta készíti a jelmezeket és Horesnyi Balázs a díszlettervező, akinek ebben az esetben azért nincs könnyű dolga, mert a darab képi világa gyakorlatilag egy a LED-falakon megjelenő rajzolt film lesz – a látványt a Freelusion teremti meg. Ennek a filmnek kell a díszlettel együtt egységet alkotnia. Az egészet úgy kell elképzelni, mintha egy jó humorú grafikus a Sin Cityt vígjátékká alakította volna, de a Sin Cityvel ellentétben ez nagyon is színes lesz” – mondta el Béres Attila az olvasópróbán, továbbá hozzátette: „A Lövések a Broadwayn zenei anyaga eredeti, kortárs anyag a korszak legjobbjaiból összeválogatva. A történet  pedig egy klasszikus Woody Allen-történet… Első olvasatra egy könnyed vígjáték, nagyon jó poénokkal, miközben a felszín alatt arról szól, amiben vagyunk: folyamatosan az én-tudatunk zsenije és középszerűje közt viaskodunk, s mindez színházi környezetbe ültetve.”

A Lövések a Broadwayn szerepeiben olyan színészeket láthatunk majd, mint Szabó Győző, Hevesi László, Ember Márk, Szinetár Dóra, Mórocz Adrienn, Mentes Júlia Virginia, Szervét Tibor, Nagy Viktor, Szabó Erika, Tamási Zoltán, Hunyadkürti István és Ikotics Milán. 

Kiemelt kép: Szabó Győző az olvasópróbán (Fotó: Thália Színház Facebook)