A Vígszínház következő bemutatója Shakespeare történelmi drámája, a II. Richárd lesz, melynek múlt héten tartották az olvasópróbáját. Ez a színdarab nyitja az angol mester „második tetralógiáját”, amely a 14. és 15. századi angol történelem legfontosabb eseményeivel foglalkozik. Az előadás rendezője a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, az Európai Színházi Unió jelenlegi elnöke, Tompa Gábor.

A történet azt a hatalomért folyó harcot mutatja be, amely a költői lelkületű Richárd és a racionalitásáról ismeretes Bolingbroke gróf között bontakozik ki. Mindketten vágyják a koronát, ám az ahhoz vezető út számos intrikán, áruláson, jogtipráson és persze megalkuváson keresztül vezet. A két egymással teljesen ellentétes személyiséget a Vígszínház két fiatal színművésze kelti életre: a címszerepben Vecsei H. Miklós lesz látható, a később IV. Henrik néven ismerté vált nemest pedig ifj. Vidnyánszky Attila alakítja.

A Vígszínház Shakespeare ciklusában helyt kapó előadásban színpadra lép továbbá Lukács Sándor, Orosz Ákos, Józan László, Orbán Levente és Kiss Gergely Máté is. A díszletet Antal Csaba, a jelmezeket Kiss Beatrix tervezi, a zenéről pedig Vaszile Sirli gondoskodik. A bemutató december 21-én lesz a Pesti Színházban.

Lukács Sándor (Fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Kiemelt kép: ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós (Fotó: Szkárossy Zsuzsa)