Október 3-án debütál a Csokonai Színházban Pierre Notte francia szerző sikerdarabja, a Gyászúton – vidám sirató két hölgyre, egy zongorára.

A kortárs francia szerző magyar színházakban is nagy sikerrel játszott kétszereplős darabja egy családtörténet bizarr feltárása, fekete humorral bőven átszőve. A történet során az idős édesanyjukat elveszítő Anettet és Bernadettet kísérjük végig gyászútjukon a haláltól a születés irányába. Szabó K. István, az előadás rendezője az olvasópróbán elmondta, hogy az eredetileg roadmovie-szerű, terjengős szüzsét, keserédes történetet egy térhez kötöttebb, koncentráltabb formátumra írták át. „A tizenhét állomásos csellengés a kiüresedett otthonban, egy belső utazás révén tárja fel a kései árvák családtörténetét. Álomszerű az egész, mint ahogyan egész múltjuk az – a papa elvesztése, életszerűtlen fiatalságuk, a mama hosszú haláltusája. Az utazás egyszerre gyászút, a gyászfeldolgozás folyamata, és egy néhai nászút derivátuma, a családi emlékezet keserédes kutató játéka.
Zenés előadásnak is lehetne aposztrofálni, hiszen fontos szerepet kap az előadásban az egy szál zongorával kísért dal. Így lesz ez a keresés-történet, amit át-átsző a morbid, fekete humor, komédiához és siratóhoz is egyszerre közel álló.”

Az előadásban Annette-et Majzik Edit, Bernadette-et Oláh Zsuzsa kelti életre, mellettük a színpadra lép még Dargó Gergely, akit igen különleges szerepben láthatunk majd. A díszlet-és jelmeztervek Ianis Vasilatos és Florina Vasilatos munkái, a zenét Cári Tibor szerezte. A produkció premierjére a MagdaFeszt nyitóelőadásaként október 3-án kerül sor a Csokonai Fórumban. 

Kiemelt kép: Pillanatkép a Gyászúton olvasópróbájáról (Fotó: Molnár Péter)