Szeptember 29-én tartották a Radnóti Színház legújabb bemutatójának, a Don Carlosnak az olvasópróbáját. Schiller klasszikus drámája november 29-től lesz látható a teátrumban, Nagy Péter István rendezésében.

A történet 1568-ban játszódik, amikor II. Fülöp spanyol király az inkvizícióra támaszkodva próbálja összetartani a világ legnagyobb keresztény birodalmát. Miközben az uralkodó rendszer a zászlójára tűzött értékrendet céljai érdekében önkényesen kiforgatja és a cselekvés lehetőségétől a másként gondolkodó fiataljait teljesen elzárja, Németalföldön már készülődik az a szabadságmozgalom, amely majd kirobbantja Európa első polgári forradalmát. Egy zárt rendszer totalitásában, ahol a társadalmi szolidaritás leépült, a változtatás lehetőségébe vetett hit elveszett, néhány fiatal úgy dönt, nem éri be azzal, amit készen kap. Eszméik, vágyaik, öntudatuk hajtja őket, hogy nekifeszüljenek az őket és embertársaikat személyes szabadságukban korlátozó világnak.

Schiller 1787-ben, a francia forradalom kitörése előtt nem sokkal fejezte be a Don Carlost, amelyben már saját kora, a felvilágosodás ellentmondásosságát is megelőlegezte. A dráma forrása egy 17. századi francia történetíró, César Vichard de Saint-Réal regényes Don Carlos-életrajza volt. A mű sikerének kulcsa a helyzetek és alakok mindenkori ismerőssége, a politika és a magánélet, az intrika és a szenvedély keveredése, de ismertségéhez nagy mértékben hozzájárult a történetből készült Verdi-opera is. A nagy német klasszikus a Radnótiban új szövegváltozatban (Vas István fordítása alapján a szövegkönyvet Sándor Júlia és Nagy Péter István írja), fiatal alkotócsapat és a társulat munkájaként kerül színre.

Nagy Péter István a Don Carlos olvasópróbáján (fotó: Dömölky Dániel, Radnóti Színház)

„A Don Carlos alapproblémája, hogy a kor, a történelmi szituáció, a világ fennálló rendje, konkrétabban az autokratikus birodalmi érdek, rendkívül erősen korlátozza az ember autonómiáját: gondolkodását, döntéseit, cselekvési szabadságát. A Don Carlosban szinte mindenki az ember ellen támadt állam ketrecének foglya. Mindenki tágabb teret szeretne, mindenki ki akar törni. A menekülési vágyat legélesebben a fiatalok artikulálják – mint a felvilágosodás nagy álmát a szabadság, egyenlőség, testvériség birodalmáról. A Don Carlos a legfelszabadítóbb és legfájdalmasabb mű ennek az álomnak a nagyságáról és lehetetlenségéről.” – vélekedik a történetről Nagy Péter István, a rendező.

A novemberben debütáló előadás egyik érdekessége, hogy ebben a darabban lesz először látható együtt a színpadon a színház társulatának három új tagja: Mészáros Blanka Erzsébet királynőt, Nagy Márk Don Carlost, Baki Dániel Posa márkit alakítja majd. II. Fülöpként László Zsoltot, Eboli hercegnőként Sodró Elizát, Alba hercegként Rusznák Andrást, Domingóként Pál Andrást, Lerma grófként Gazsó Györgyöt láthatjuk majd. Vendégművészként M. Kecskés András (főinkvizítor), Gyulai-Zékány István (Henarez) és Berényi Nóra Blanka egyetemi hallgató (Mondecar márkinő) érkezik a színházhoz.

Kiemelt kép: Mészáros Blanka és Baki Dániel a Don Carlos olvasópróbáján (fotó: Dömölky Dániel, Radnóti Színház)