Nemrég tartották a Móricz Zsigmond Színház következő bemutatójának, a Bogáncsvirág olvasópróbáját. A két felvonásból álló krimit Göttinger Pál rendezi, aki nem csak a darab színpadra állítását vállalta magára, hanem a szövegkönyv megírását is.

Fiona elveszíti szüleit egy balesetben. A gyászmunka rémes: hozzá kell nyúlni a lakásban minden tárgyhoz, mindent át kell nézni. Az apja holmijai között különös iratokra bukkan – kiderül, hogy birtokokat örökölt a világ végén. Egy városi lánynak felfoghatatlan ez a hír, és mivel egyébként sincs miért maradnia az üres lakásban, nekiindul, hogy felfedezze magának a helyet, amelyről azelőtt sosem beszéltek neki. Fiona sorra kifaggat mindenkit, és lassacskán világossá válik számára: egész eddigi életében hazudtak neki. A megbolygatott múlt pedig felkavarodik a köddel együtt, és hamarosan az életét fenyegeti. A háttérben egy régi történet húzódik meg háborúról, kémekről, vesztesekről és árulásról – miközben a jelen a felnőtté válásról, a felelősségről, az elhallgatásról szól. Arról, hogy hogyan mállik semmivé az, amit gyerekfejjel megingathatatlannak hittünk.

Az április 16-ára, a Krúdy Kamaraszínpadra tervezett bemutatóban a színház társulatához vendégművészként Fodor Boglárka csatlakozik, aki Fionát alakítja majd. Mellette Tóth Károly, Illyés Ákos, Pregitzer Fruzsina, István István és Tar Dániel lesz látható a produkcióban. A díszletet Ondraschek Péter, a jelmezeket Cselényi Nóra tervezi, a zenét Dinyés Dániel szerezte.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Bogáncsvirág olvasópróbájáról (fotó: Móricz Zsigmond Színház)