2018 decemberében mutatta be a székesfehérvári Vörösmarty Színház Madách Imre drámai költeményéből készült előadását, Az ember tragédiája 1.-et, amelynek különlegességét az adta, hogy egyrészt a teátrum minden színésze szerepet kapott benne, másrészt a négy művészeti vezető együtt állította színpadra a darabot. A mű címében nem véletlenül kapott helyet az 1-es szám, ugyanis a színház felkérésére négy kortárs magyar szerző jegyzi a folytatást: közleményük szerint Az ember tragédiája 2. Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál tollából kerül a deszkákra.

A jelenlegi tervek szerint Az ember tragédiája 2. a Vörösmarty Színház következő évadában fog helyet kapni, újfent az egész társulat bevonásával, valamint az elődhöz hasonlóan Bagó Bertalan, Hargitai Iván, Horváth Csaba és Szikora János rendezésében. A munka már elkezdődött, bemelegítésként Az ember tragédiája kerül újraolvasásra, a koronavírus-járvány miatt természetesen online.

A társulat online (Fotó: Vörösmarty Színház)

A nem mindennapi szövegösszemondó próba előtt a teátrum igazgatója, Szikora János emlékezett vissza, hogy milyen érzés volt belefogni egy ilyen grandiózus vállalkozásba: „Amit így együtt létrehoztunk néhány évvel ezelőtt, a Tragédia színháztörténetének egy külön lapja, amit majd a 2-vel fogunk megpróbálni folytatni. Talán vannak köztetek olyanok, akik látták a Pasolini Bocaccio Dekameronjából készült filmes adaptációját, amibe ő (Pasolini) beleépítette önmagát a régi reneszánsz festők mintájára. Névtelenül megjelenik a film végén, és csak annyit mond: minek műveket létrehozni, amikor olyan szépen elképzeltük őket. Nagyon sokszor jut eszembe ez a mondat. Az egyik legkegyelmibb, legáldottabb pillanat, amikor az ember elképzelhet valamit, és aztán a valóságban soha nem lesz olyan, mint amilyen szépnek elképzeli. Az az együtt gondolkodás, ahogy négyen elkezdtünk álmodozni a tragédiáról, az egészen fantasztikus volt.”

Kiemelt kép: Jelenet Az ember tragédiája 1.-ből (Fotó: Katkó Tamás)