A héten megtartották a Budaörsi Latinovits Színház legújabb bemutatójának, a Vadászatnak az olvasópróbáját, melyet február 26-án láthat először a közönség Pelsőczy Réka rendezésében.

A nemrég elvált Lucas egy vidám baráti társaság megbecsült tagja, gondoskodó apa, megbízható munkatárs. Egy óvodában dolgozik asszisztensként, szereti a munkáját és a gyerekek, a kollégák is kedvelik őt. Egyik kolléganőjével randizni kezd, és úgy tűnik, magánélete is mederbe kerül. A harmonikus hétköznapok azonban egy pillanat alatt omlanak össze egy apró füllentés hatására: az egyik kislány, legjobb barátja gyermeke az óvodában azt mondja, hogy Lucas tett vele valamit. A gyermeki hazugság visszafordíthatatlan károkat okozva szabadul el, a magára maradó, védtelen Lucas pedig értetlenül áll az események előtt. Pedofília esetén pedig tudjuk, nincs mese: érvényét veszti a keresztényi megbocsátás, véget ér a liberális empátia; a jog uralmába vetett hit, mint a társadalom egybeforrasztó ereje megszűnik létezni.

Thomas Vinterberg A vadászat című filmjét 2012-ben mutatták be a mozikban, a forgatókönyvet a rendező és Tobias Lindholm közösen jegyezte. A Mads Mikkelsen főszereplésével készült alkotást Cannes-ban kettő (a legjobb férfi alakítás, Vulcain-díj), az Európai Filmdíjon pedig egy (legjobb európai forgatókönyv) díjjal jutalmazták, emellett további 11 jelölést tudhat magáénak, köztük az Oscar és a Golden Globe „legjobb idegen nyelvű film”-kategória nomináltjai között is szerepelt.

Pillanatkép A vadászat olvasópróbájáról (Fotó: Borovi Dániel)

A film alapján a színpadi változatot David Farr készítette, a szövegkönyvet Pelsőczy Réka, a dalszövegeket Németh Nikolett és Vörös Róbert fordította. Lucas szerepében Chován Gábor mutatkozik be, mellette Spolarics Andrea, Takács Zalán, Páder Petra, Böröndi Bence, Mertz Tibor, Ilyés Róbert, Kerekes Marci, Fröhlich Kristóf és Bregyán Péter lesz látható ebben a megrázó és elgondolkodtató történetben. A díszletet Kálmán Eszter, a jelmezeket Keszei Bori tervezte, a koreográfia Bodor Johanna munkáját dicséri.

Kiemelt kép: Pelsőczy Réka a Vadászat olvasópróbáján (Fotó: Borovi Dániel)