Nyilvános olvasó- és asztali elemzőpróbát tartott a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a múlt héten, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárral együttműködésben.

A teátrum az idei évadban a Petőfi-emlékévre reflektálva tűzi műsorra a költő egyetlen fennmaradt drámáját, a Tigris és hiénát, a premiert április 29-én tartják. Ehhez kapcsolódóan rendhagyó programot kínáltak az érdeklődőknek: a nyilvános olvasópróbán a vendégként érkező középiskolás osztályok, valamint felnőttek megismerhették a mű szövegkönyvét, és megtekinthették a díszlet- és jelmezterveket is. A kulisszák mögé betekintést nyerő diákok és résztvevők hallhatták továbbá Pataki András rendező koncepcióját is, aki arról mesélt, hogy miként értelmezi ő Petőfi művét, és hogyan kívánja színpadra állítani a hatalomtól és bosszúvágytól fűtött történelmi drámát.

Az eseményen Bujdosóné Dr. Dani Erzsébet igazgató beszédében kiemelte, hogy fontos, és reményei szerint hosszan tartó hagyomány indul el a könyvtár és a színház együttműködésével, a nyilvános olvasópróbák célja ugyanis az, hogy még szorosabbá fűzze a viszonyt a két intézmény között, továbbá megérintse a fiatalokat a színház szele. Pataki András rendező hozzátette, hogy szerinte az efféle programok a fiatalabb korosztály színházhoz való kapcsolódását segíthetik elő. Célja többek között, hogy a vendégként jelenlévő diákok az érettséginél ismerősként tudják köszönteni az adott mű szerzőjét, jelen esetben Petőfi Sándort.

A költő shakespeare-i mintára épülő egyetlen drámája Pataki András koncepciójában Petőfi korát fogja idézni, és bár rövidebb, sűrített verzióban állítja színpadra, a darab megtartja a történet parázsló, izzó magvát, amelynek középpontjában hatalmas konfliktusok, összezördülések, gyilkosságok, a hatalomért folytatott kíméletlen küzdelem és a családon belüli viszonyulások megrendítő erejű könyörtelenségei állnak majd.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Tigris és hiéna nyilvános olvasópróbájáról (Fotó: Morva Daniella)