Mint ahogyan arról korábban hírt adtunk, Koltai Lajos A láthatatlan gyilkos címmel készít romantikus, történelmi drámát. A Semmelweis Ignácról szóló nagyszabású magyar film forgatása hétfőn vette kezdetét, ötvenöt napig tart, a jelenetek többségét budapesti helyszíneken rögzítik.

A korabeli Bécs Budapesten elevenedik meg, a forgatás fő helyszínei a SOTE Anatómiai Intézete, a Szabó Ervin Könyvtár, a Bródy Sándor utca, a Szentkirályi utca, a BÁV székház, a csepeli Duna-part és a keszthelyi kikötő, ahol Bécs hajóállomását veszi majd fel a százhúsz tagú stáb. A láthatatlan gyilkos története 1847-ben játszódik Bécsben: a szülészeti klinikán titokzatos járvány tombol, tizedeli a gyermekágyas nőket. Egy magyar orvos a hagyományos teóriákkal szembeszállva próbálja meg legyőzni a kórt. Semmelweis egy fiatal osztrák bába személyében talál társra, kapcsolatuk egyre romantikusabbá válik. A küzdelem azonban nemcsak a kór ellen zajlik: a vaskalapos vezetés mindent megtesz, hogy megvédje tekintélyét a megszállott magyar orvos felfedezésének következményeitől. A kórházban a harcot Semmelweis nyeri, az utcán pedig a progresszív erők. Hamarosan Bécsben és Pesten is kitör a forradalom, Semmelweis pedig elindul, hogy felfedezését hazájában is a szülő nők javára fordítsa.

Az anyák megmentőjét az egész világon ismerik, élete már többször is vászonra került. Semmelweis Ignác történetéből korábban készült amerikai film is, Bristolban pedig színdarabot mutattak be róla az Oscar-díjas Mark Rylance főszereplésével. Magyarországon az első Semmelweis-film Tóth Endre, azaz André De Toth rendezésében, 1939-ben készült el, majd 1952-ben Bán Frigyes szintén Semmelweis címmel készített róla nagyjátékfilmet. Legutóbb 2019-ben Cibulya Nikol a Láz című kisfilmjében mesélte el a világhírű magyar orvos küzdelmét. Semmelweis Ignác szabadságharcának történetét a Koltai-féle megközelítésben azonban még senki sem dolgozta fel. A láthatatlan gyilkos forgatókönyve zseniális, különösen a dialógusok kiválóak. […] A főszereplők kiválasztásánál nem a külső hasonlóságokat kerestem, hanem a varázslatos személyiségeket, akikben én hiszek, akikkel ezt a gyönyörű és nagyon erős történetet el tudjuk juttatni a nézőkhöz – Vecsei H. Miklós és Nagy Katica pont ilyenek” – mondta el Koltai Lajos, a rendező. Kiemelte továbbá, hogy Semmelweis élete mindannyiunk számára példa: egy ember, aki mindig, minden körülmények között, halált megvető bátorsággal járta a saját maga útját, amiről gyűlölettel és erőszakkal sem lehetett letéríteni. „Azt szeretném megmutatni a nézőknek, hogy igenis meg lehet csinálni: a kitartás, az elszántság, az elhivatottság, a szenvedélyesség meghozza gyümölcsét.”

Koltai Lajos (Fotó: librarius.hu)

Lajos Tamás producer szerint az embereknek mindig szüksége volt követendő példaképekre, hősökre, ez ma egyre aktuálisabb. A láthatatlan gyilkos története nagyrészt hiteles életrajzi és történelmi alapokon nyugszik, Maruszki Balázs és Kormos Anett forgatókönyvét rengeteg kutatómunka előzte meg. Koltai operatőrnek Nagy Andrást választotta, akivel már Kamondi Zoltán és Szabó István filmjeiben is együtt dolgozott. A rendező szerint míg ő elsősorban filmes szakember, Nagy András a digitális technikában kiváló, így nagyszerűen kiegészítik egymást.

A láthatatlan gyilkos a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készül. Producere Lajos Tamás mellett Vida József. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán, társproducere Bederna László. A film előreláthatóan 2023-ban kerül a magyar mozikba.

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós, A láthatalan gyilkos főszereplője (Fotó: Nemzeti Filmintézet)