Káprázatos látványvilággal kel életre július 29-én Verdi egyik legnépszerűbb operája, a La Traviata a Szegedi Szabadtéri Játékokon Juronics Tamás rendezésében, amelynek próbafolyamata hétfőn vette kezdetét a koncepcióismertetéssel.

Az ifj. Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című regénye alapján íródott zenemű Violetta Valéry, a nemes lelkű kurtizán történetét mutatja be, amelynek középpontjában a szerelem – legyen éppen felemelő, kicsinyes, felszínes vagy örökké tartó -, a társadalmi konvenciók, az előítéletek, a talmi és a valódi értékek ellentéte áll. A szívszorító operát a Kossuth-díjas Juronics Tamás viszi színre a Szegedi Szabadtéri önálló produkciójaként, aki a készülő előadásról így nyilatkozott: „A Traviata cselekménye, benne a karakterek drámai útja, mindez Verdi csodálatos zenei alkotásában annyira szenvedélyes és magával ragadó, hogy rendezőnek nincs más feladata, mint ezt hitelesen megmutatni a nézőknek, és akkor a katartikus hatás bizonyosan átjárja a nézők lelkét. Ez a cél vezet, amikor e gyönyörű opera színpadra állításán dolgozom a fantasztikus szereplőgárdával és alkotótársaimmal.”

A rendezői koncepciónak megfelelően a jelmezterv is azt hangsúlyozza, a helyszín és az idő ugyan változhat, de az opera témája és cselekménye mégis örökérvényű: akár napjainkban is megeshetne az ármány, féltékenység és a sors fintora miatt tragédiába fúló szerelmi történet. Az elegáns párizsi társaság tagjai korunk elitjének kifinomult öltözékében pompáznak, a csillámló partidresszek és öltönyök mögött a hétköznapi viseletek is alig maradnak el fényűzés tekintetében. Az alkotók a fenntarthatóság szempontjáról sem feledkeztek meg, amely különösen fontos egy hasonlóan nagylétszámú kórussal operáló, grandiózus előadás esetében. Az ötletgazdag jelmeztervért és stylingért Bianca Imelda Jeremias látványtervező felel, akinek keze munkáját legutóbb a 2021-es, újszegedi Scapin furfangjaiban csodálhatták meg a Szabadtéri nézői.

Tóth Kázmér díszletterve a La Traviatához (Fotó: Szabó Luca)

A produkció díszleteit Tóth Kázmér tervezi: az előadás első részeiben a csillámló, aranyos hatás dominál majd, amelyhez vöröset, monokromatikát társítva egészen különféle hangulatok felidézésére lesz képes a hatásos díszlet. A pompás helyszínekkel éles kontrasztot alkot a későbbi jelenetek kevésbé fényűző, ám sokkal inkább természetközeli közege, amelynek megalkotásában Provence-i hatás inspirálta az alkotókat. A cselekményfolyamot erőteljes képi szimbólum is kíséri majd egy lenyűgöző kialakítású, többfunkciós díszletelem formájában.

A nagyszabású előadás népes kórusa, valamint főszereplői és szólistái – a Liszt- és Kossuth-díjas Kolonits Klára, a világhírű Alexandru Agache, a szegediek kedvence, László Boldizsár és a Dömötör-életműdíjjal frissen kitüntetett Vajda Júlia, továbbá Horák Renáta, Réti Attila, Tötös Roland, Bagdi Zoltán és Kiss András vettek részt az első rendelkezőpróbán.

Kiemelt kép: Juronics Tamás a La Traviata koncepcióismertetésén (Fotó: Szabó Luca)