Megtartották A két Korea újraegyesítése olvasópróbáját a tatabányai Jászai Mari Színházban. Joël Pommerat drámáját a teátrum igazgatója, Crespo Rodrigo állítja színpadra. 

A két Korea újraegyesítése a távolságról szól, de nem a politikai nézetek különbözőségéről, hanem az emberek valóság érzékelésének, belső, megélt igazságának távolságáról. Nők és férfiak keresik önmagukat, egymást. A színdarab szeretnivaló, esendő küzdelem a távolság legyőzésére drámával és humorral. Egy nagy abszurd játék az emberi kapcsolatokról. 

Joël Pommerat a mai francia színház egyik legizgalmasabb alkotója, író, rendező, színházigazgató. Csak saját darabjait rendezi, munkamódszerének alapja a színészekkel közös, folyamatos kísérletezés és improvizáció. Negyvenedik születésnapján különös akcióba kezdett: megígérte társulata színészeinek, hogy negyven éven át minden évben új darabot ír nekik, amelyet aztán közösen színpadra állítanak. A kísérlet 2004 óta tart, A két Korea újraegyesítése is ennek az alkotómunkának egyik sikerdarabja, amelyet a párizsi Odéonban mutattak be 2013-ban.

Király Attila és Danis Lídia A két Korea újraegyesítése olvasópróbáján (Fotó: Prokl Violetta/tatabányai Jászai Mari Színház)

A Két Korea újraegyesítését egy évvel később, 2014. október 17-én mutatta be – Magyarországon elsőként – a Katona József Színház, az előadás kicsivel több mint 4 évig műsoron is maradt: 2018. december 31-én búcsúzott a színpadtól. Pommerat darabja idén tavasszal a tatabányai Jászai Mari Színházban debütál, az igazgató, Crespo Rodrigo rendezésében. A népszerű színésznek ez lesz a második rendezői munkája 28 éves pályafutása során: 2019-ben Mohácsi István Francia rúdugrás című vígjátékát álmodta színre. A tatabányai évad utolsó bemutatójában Bakonyi Csilla, Danis Lídia, Szakács Hajnalka, Dévai Balázs, Kardos Róbert, Király Attila, Maróti Attila és Mikola Gergő lép színpadra a társulat tagjai közül, hozzájuk csatlakozik vendégművészként Györgyi Anna, Pálfi Kata és Pilnay Sára. 

Kiemelt kép: Sediánszky Nóra (dramaturg) és Crespo Rodrigo A két Korea újraegyesítése olvasópróbáján (Fotó: Prokl Violetta/tatabányai Jászai Mari Színház)