A hét elején megtartották az Örkény Színház legújabb bemutatójának olvasópróbáját, ezzel kezdetét vette Ingmar Bergman Jelenetek a bábuk életéből című darabjának próbafolyamata.

A Jelenetek a bábuk életéből című műből 1980-ban Ingmar Bergman készített tévéfilmet, melynek a forgatókönyvét is ő írta. Bergman a magas svéd adók miatt ezt az alkotását Münchenben, az NSZK-ban forgatta. A film főszereplői, Peter és Katarina már megjelentek korábban a Jelenetek egy házasságból című tévéfilm első részében mint Johan és Marianne barátai, de ekkor még Bergman nem adott nekik vezetéknevet. A történet Peter és Katarina Egermann házasságának válságát tárja fel időben ide-oda ugrálva, és arra keresi a választ, hogy egy jómódú, jóképű, eminens és a környezetének mindig megfelelő, fejlett kötelességtudattal, magas fokú önfegyelemmel rendelkező, feltűnően intelligens (a sakkgépet is megveri), valamint rendkívül ambiciózus fiatalember hogyan veszíthette el a teljes önkontrollját, hogy egy peep-show-ban megöljön egy prostituáltat, majd pedig análisan közösüljön a halottal. A filmben Bergman mind a látens, Peter személyében, mind pedig a nyíltan vállalt homoszexualitást, Katarina kollégája, Tim személyében megjelenítette.

Nagy Zsolt a Jelenetek a bábuk életéből olvasópróbáján (Fotó: Horváth Judit)

„A Jelenetek egy házasságból első részében felbukkan két dühös és szerencsétlen ember, akiket Peternek és Katarinának neveztem. Sokat markoló, ám egészében véve félresikerült forgatókönyvemnek – Szerelem szeretők nélkül – egyik témája Peter és Katarina házasságának katasztrófája volt. A filmből semmi se lett, ők ketten mégsem kerültek a süllyesztőbe. A cselekmény több idősíkon zajlik (a katasztrófa előtt és után),  az érthetőség kedvéért az egyes részeknek címet adtam, és mindenhol feltüntettem az időt. A forgatókönyveimhez írt bevezetőkben általában megpróbálom kifejteni, hogy miért írtam a filmet. Miért keletkezik rövidzárlat egy minden tekintetben jól alkalmazkodó és rendezett életű emberben? Hősünk cselekedetei végzetesek, és egy másik embert is érintenek. Nem avatkozom bele semmibe; az objektivitás persze még így is puszta illúzió marad. Mindamellett a szereplők sem vállalkozhatnak arra, hogy a drámát megmagyarázzák (A pszichiáter – akitől hivatása miatt ezt leginkább elvárhatnánk – a legkevésbé.)” – nyilatkozta korábban a film kapcsán Ingmar Bergman. 

Az Örkény Színház Stúdiójában március 24-én debütáló előadás a Dollár Papa Gyermekeitől megszokott intim és közvetlen formában vizsgálja a hétköznapoktól megcsömörlött viszonyokat. A szereplőket Polgár Csaba (Peter), Kiss-Végh Emőke (Katarina), Nagy Zsolt (Mogens Jensen), Für Anikó (Cordelia), Gálffi László (Tim) és Takács Nóra Diána (Katarina) kelti életre. A díszletet Balázs Juli, a jelmezeket Kiss Tibor (Je Suis Belle) tervezi, az előadást Ördög Tamás rendezi. 

Kiemelt kép: Nagy Zsolt, Polgár Csaba és Ördög Tamás, a rendező a Jelenetek a bábuk életéből olvasópróbáján (Fotó: Horváth Judit)