Az író emléke előtt tisztelegve, halálának 100. évfordulója alkalmából megkezdődött a Gárdonyi 100 emlékév Egerben. A kerek évforduló kapcsán a város összefogott és egész éves programsorozattal ünnepli az író életművét.

Gárdonyi Géza több, mint az Egri csillagok szerzője, hiszen regényei mellett verseket, meséket, drámákat, újságcikkeket és dalszövegeket is írt. Járatos volt a zenében és a természettudományokban, élete bővelkedett fordulatokban. Éppen ezért az emlékévben – amelynek mottója: „Tollal a csillagokig” – az író sokrétű világára is fel szeretnék hívni a figyelmet. A programok szervezésébe a megyeszékhely minden jelentős kulturális, turisztikai és oktatási intézménye, szervezete bekapcsolódott, azzal a céllal, hogy ne csak a helyieket, hanem a nyári turisztikai főszezonban az Egerbe látogató vendégeket is megszólítsák.

Az emlékév egyik kiemelt eseménye a Gárdonyi Napok lesz, amely augusztus 6. és 14. között kerül megrendezésre. A programsorozat az író születésnapja előtt tisztelegve, a Gárdonyi Piknikkel veszi kezdetét. A Valide Sultana Fürdőrom a kétnapos TUTU Jazz Fesztiválnak ad majd otthont, ezt követően három napon keresztül a belváros és a Dobó tér kínál számtalan koncertet, utcai előadást az arra járóknak. A Harlekin Bábszínház jóvoltából testre szerelhető óriásbáb formájában elevenedik meg majd Gárdonyi Géza alakja – vele is bármikor összefuthatnak a járókelők. A Dobó téri nagyszínpadon fellép többek között a Szabó Balázs Bandája, HOBO, Roy és Ádám, Varga Livius és NeVa, valamint a Kávészünet zenekar. A Gárdonyi kertbe főként a gyerekeket és a családokat várják: az író szellemiségét megidézve játékos foglalkozások, arcfestés, kézműves műhely színesíti a gyermekkoncerteket, bábelőadásokat és táncházat. A Gárdonyi Napokat az Egri vár legjelentősebb eseménye, a Végvári Vigasságok zárja. A rendezvénysorozat legkülönlegesebb előadásának az Egri vár udvara ad otthont augusztus 10-én. „A múltban a jövőm”: Gárdonyitól – Gárdonyiról címmel ad koncertet Dés László zenésztársaival, amelyen közreműködik Gryllus Dorka és Simon Kornél.

Az egri Gárdonyi Géza Színház (Fotó: visiteger.com)

A rendezvénysorozat őszi blokkjának központi eleme az október 30. köré szerveződő Gárdonyi Ünnep lesz, amely a kultúra és a tudomány jegyében zajlik. Az író halálának napjához kapcsolódóan ebben az időszakban szakmai konferenciát, koszorúzási, valamint emléktáblaavató ünnepséget szervez a város. Az ünnep zárásaként a Gárdonyi Géza Színházban Gárdonyi-est keretein belül adnak műsort a színház művészei és az Egri Szimfonikus Zenekar.

Kiemelt kép: Gárdonyi Géza 1921-ben (Fotó: Wikipedia)