Az élet jó oldala – Értékek keresése az ingatag világban címmel jelent meg Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Csák János politikus-üzletember közösen jegyzett beszélgetős könyve.

A napjainkig hatezer árva gyereknek otthont teremtő, örökké úton lévő szerzetes és a négygyermekes családapa, aki vállalatvezetői és nagyköveti karrier után lett miniszter, az alapvető emberi értékekről, a család, a munka szerepéről, a közélet perspektíváiról, buktatóiról és a mindannyiunkban ott rejlő kiaknázatlan, csodás lehetőségekről elmélkednek, hittel, őszinteséggel, sok derűvel. Halmos Ádám, az Open Books Kiadó ügyvezetője szerint a kötet arra a kérdésre keresi a választ, hogy vannak-e közös emberi jók, olyan értékek, amelyek nem szétválasztanak, hanem összekötnek.

Böjte Csaba és Csák János négy napon keresztül ült egymásra figyelve, és sorra vette mindazokat a szempontokat, amelyek e kérdések kapcsán megválaszolandók – a kötet a beszélgetések szerkesztett változatát adja közre. A szerzők nem csupán szavaikkal, hanem jelenlétükkel és gyakran hallgatásaikkal is sokat tettek azért, hogy a könyv valódi utakat mutat egy értékválsággal küzdő világban. A könyvben az olvasók a szerzők gondolatait Értékeink, Család, Munka, Közélet és Saját magam című fejezetekre tagolva ismerhetik meg. Csák János kulturális és innovációs miniszter elmondta, hogy a válságban az ember elkezd azon gondolkozni, hogy kire számíthat. Erre a válasz: akivel együtt töltött sok időt, akire időt szánt, akit szeret. Böjte Csaba elárulta, hogy régóta ismerik egymást Csákkal, aki részt vesz az idén 30 éves Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkájában is, többször ellátogatott Dévára, sokat beszélgettek, együtt keresve válaszokat kérdésekre, gondokra. Ezt az évekkel ezelőtt elkezdett párbeszédet folytatták négy napon keresztül, így született a könyv. 

Kiemelt kép: Böjte Csaba (Fotó: index.hu)