November 19-én, Erzsébet napon jelent meg a Magyar Állami Operaház OperaTrezor-sorozatának legújabb CD-je, amelyen az Erzsébet című opera Erkel Ferenc által komponált második felvonása hallható Kolonits Klára címszereplésében.

Az Opera nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az intézmény első főzeneigazgatójának, Erkel Ferencnek – aki egyben a magyar nemzeti romantikus opera megteremtője is – az operáit megörökítse az utókor számára. A teátrum művészeti vezetői többek között ezért is indították el pár évvel ezelőtt az OperaTrezor című sorozatukat, melynek keretén belül a zeneszerző híres műveit jelentetik meg CD-n. Ennek a sorozatnak a legújabb részeként készítették most el az Erzsébet című opera felvételét, melynek megjelenését szimbolikusan Erzsébet napra időzítették.

Az opera eredetileg a Doppler-fivérek közös munkája, amelynek Erkel csupán a második felvonását szerezte. A mű szent Erzsébet életének egyik kiemelkedően fontos epizódját dolgozza fel meseszerű elemekkel. Erzsébetet elígérték Thüringiai Lajos őrgrófnak, akivel hamarosan egybe kell kelnie. A két ifjú azonban nincs elragadtatva a házasság gondolatától, így mindketten álruhában igyekeznek túljárni a kastély eszén, közben azonban, egymás kilétét nem sejtve egymásba szeretnek.

Az opera bemutatójára 1857-ben került sor, a császári pár, Ferencz József és Sisi királyné magyarországi látogatásának alkalmából. A korabeli kritika lelkesen nyilatkozott az Erzsébet premierjéről, az elkövetkezendő évtizedekben pedig többször is színre vitték, hangfelvétel azonban eddig még soha nem készült belőle. A most megjelent CD-n a darab 2019-es koncertszerű változata hallható Kolonits Klára, László Boldizsár, Haja Zsolt, Balga Gabriella, Cser Krisztián és Káldi Kiss András előadásában. A kiadvány megvásárolható a 170 éves Rózsavölgyi Zeneműboltban, valamint az Opera játszóhelyeinek újranyitását követően az Erkel Színház ajándékboltjában is kapható lesz.

Kiemelt kép: Kolonits Klára (Fotó: Kaya Ariel Woytynowska)