Március 28-án jelent meg az Oláh Krisztián Quartet második nagylemeze, a Crescendo, Lukács Miklós cimbalomművész közreműködésével. A nyolc kompozíciót tartalmazó album zenei anyagának legnagyobb részét Oláh Krisztián a karantén ideje alatt írta meg, a lezárások alatti erdei futásokból, Dante és Vörösmarty munkáiból, a régi életmód elengedéséből merítve inspirációt. A lemez hátterének megismeréséhez videósorozat is készült, amelyeknek hetente megjelenő részeiben a zongoraművész egy-egy újabb kompozíciót mutat be.

Az eddigieknél merészebb, kísérletezőbb forma- és hangzásvilágú kompozíciókkal, mégis sokkal tudatosabb tervezés eredménye a Crescendo (a cím jelentése: zenei erősödés), amely a zongoraművész utóbbi két évének ingergazdagságát adja vissza. A lemezt alkotó nyolc kompozíció egy csapongó, kreativitásban gazdag időszaknak vált lenyomatává, amelynek során az együttest vezető zeneszerző az impulzív, ösztönös írásból a tudatosság felé fordul. Az ötletek sokszor meglepő módon születettek meg az egyes darabokhoz. A Peaceful című számot például a karanténidőszak alatti erdei futások nyugalma inspirálta, a Bagatellek Beethoven zongoraciklusainak, a Paraferno Dante és Vörösmarty művei nyomán alakult ki, valamint darab készült egy 2019-es jegyzetfüzet tartalmából is. A 11:11 különleges zenei verse és a B-A-C-H hangokra épülő Johann pedig már ékes példái a kreatív, egyben nagyon tudatos építkezésnek.

Az albumon a kvartett állandó felállása szerepel: Oláh Krisztián zongorajátéka mellett nagybőgőn Orbán Györgyöt, szaxofonon ifj. Oláh Kálmánt hallhatjuk, a dobos Serei Dániel, aki tizedik éve társa az együttesvezetőnek. A négy muzsikus által teremtett egyedülálló atmoszférát a lemez felén Lukács Miklós cimbalomművész játéka emeli még magasabb dimenzióba. A stúdiófelvétel a Pannónia Filmstúdióban készült, ennek során a Peaceful című számhoz videóklipet is forgattak.

Ezzel egyidőben videósorozat is indul, amelynek hetente jelentkező részeiben a zeneszerző a kompozíciók hátteréről, a kezdeti inspirációkról és a próbafolyamatról oszt meg kulisszatitkokat, illetve több személyes történetet is meghallgathatunk. A Crescendo anyagával nyáron számos fesztiválon is találkozhatunk, ősszel pedig a Magyar Rádióban ad koncertet a kvartett. Mindeközben egy újabb rendkívül izgalmas kooperáció is kezdetét veszi: április 30-án Ryan Quigley trombitán, Paul Booth szaxofonon, Schreck Ferenc harsonán, Szabó Dániel Ferenc pedig a doboknál egészíti ki a formációt a Budapest Jazz Club színpadán.

Kiemelt kép: Oláh Krisztián Quartet (Fotó: Hegyi Júlia Lily)