A színházbajárók és a jövendő közönsége számára hasznos magazinnal és egyben egy kultúrtörténeti ritkasággal rukkolt elő a Radnóti Színház. Az ötödik éve megjelenő kizárólag online publikált interaktív kiadvány beszámol a teátrum programjairól, a Radnóti Ifjúsági Műhely munkájáról, a kortárs magyar drámaírás pezsdítése, ösztönzése céljából életre hívott írórezidencia-programról és a független társulatoknak is teret adó Tesla Labor műsorkínálatáról.

A magazin egy igazi kultúrtörténeti ritkaság, hiszen a társulat tagjai szívüknek kedves költőket kértek fel, hogy írjanak nekik verseket, így a magazinban tizenhat szerző erre az alkalomra írott művei olvashatók. „Meg vagyunk (tizen)hatva” – írta erről Kováts Adél, a színház igazgatója köszöntőjében. A kiadványban Grecsó Krisztián Csomós Marinak, Nádasdy Ádám Bálint Andrásnak, Erdős Virág Martinovics Dorinának, Spiró György Schneider Zoltánnak, Kemény István Porogi Ádámnak, László Noémi Kováts Adélnak, Bognár Péter Baki Dánielnek, Kali Ágnes Mészáros Blankának, Simon Márton Rusznák Andrásnak, Kemény Zsófi Sodró Elizának, Szabó T. Anna Lovas Rozinak, Závada Péter Pál Andrásnak, Szálinger Balázs Gazsó Györgynek, Tóth Krisztina Martin Mártának, Borda Réka Nagy Márknak, Háy János pedig László Zsoltnak szentelt egy-egy költeményt.

A Radnóti Színház társulata a 2021/22-es évadban (fotó: Falus Kriszta)

A versek mellett számos interjú is helyet kapott a lapban: Bálint András legújabb önálló estje, a Szerb Antal Száz verse kapcsán mesélt, Porogi Dorka rendező pedig az Antigonéról, isteni és emberi törvényről, az ellenállás lehetőségeiről és formáiról osztotta meg gondolatait. Kelemen Kristóf rendező és Schnábel Zita látványtervező a Vad nyomozók látványkoncepciójának kialakulásáról és közös munkájukról árultak el kulisszatitkokat, Totth Benedek, író-műfordító és Hárs Anna dramaturg pedig az Egy csepp méz című előadás szövegkönyve apropóján beszélgettek. A májusban bemutatásra kerülő 451 Fahrenheit kapcsán Sándor Júlia dramaturg és Nagy Péter István rendező fogalmazta meg elképzeléseit. Továbbá találhatunk ismertetőt az egyedi produkciókról is, úgy, mint a Pilinszky 100. születésnapjára készült előadásról és az Ikrek hava című bemutatóról, továbbá választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy találkozik-e a zeneszerző és a látványtervező munkája egy-egy produkció kapcsán.

Mindezek mellett az idei magazinban a kortárs képzőművészet is helyet kapott. Az évad minden bemutatójához egy-egy ismert alkotó készített plakátot: Hecker Péter, Valló Berta, Szűcs Attila, Tóth Andrej, Milorad Krstic, Vojnich Erzsébet és Horváth Lóczi Judit. A magazin vizuális koncepciója és kivitelezése Tóth Andrej munkáját dicséri, a színészportrék újragondolásán felismerhető, egyedi kézjegye.

A Radnóti Magazin a Színház oldalán ingyenesen megtekinthető.

Kiemelt kép: Kali Ágnes Mészáros Blankának  dedikált verse (Fotó: Radnóti Színház)