Az idén száz éve született Nemes Nagy Ágnes emléke előtt tisztelegve jelenteti meg a „Maszk nem takarta már” – Nemes Nagy Ágnes-képeskönyv című kötetet a Jelenkor Kiadó.

Nemes Nagy Ágnes (1922. január 3. – 1991. augusztus 23.) hagyatékában fennmaradt fényképei felvillantják életének főbb szakaszait idillinek semmiképpen sem mondható gyerekkorától kezdve, tündöklő fiatalságán és küzdelmes alkotóévein át, az irodalmi szerepének kiteljesedéséig bezárólag. Minden fényképről ugyanaz a tiszta és áthatóan okos tekintet néz vissza. A fényképeket verseiből, prózai írásaiból, interjúiból válogatott szövegek kísérik, amelyek végigkövetik a költőnő életútját, bemutatják nézeteit a világról és az irodalomról, és mint egy kis breviárium, válogatást nyújtanak életművéből.

Nemes Nagy Ágnes születésének századik évfordulóján nemcsak írásainak vitathatatlan értékeivel, sugárzó szellemiségével, hanem aktualitásával is folyamatosan jelen van a magyar irodalomban. A Jelenkor Kiadó által megjelentetett, 184 oldalas kötet ezt a jelenlétet a fényképek személyességével hozza az olvasókhoz közelebb.

Kiemelt kép: Nemes Nagy Ágnes (Fotó: Hunyady József/Fortepan)