Idén negyedik alkalommal került megrendezésre a Kórusok Téli Éjszakája, ezúttal online formában. Az esemény keretén belül 30 kórus és közel 50 egyénileg csatlakozott énekes adta elő Csepella Olivér és Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus karnagyának, a Kórusok Éjszakája művészeti vezetőjének közös szerzeményét, a Szorítsatok című dalt.

A szervezők a nagy sikernek örvendő Kórusok Éjszakája kistestvéreként rendezték meg először 2018-ban a Kórusok Téli Éjszakáját, azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a kóruskultúrát és felhívják a figyelmet az éneklés örömére. A tavalyi év után idén ez a célkitűzés új értelmet nyert: az alkotók igyekezték megmutatni a zene összekötő erejét, amire napjainkban mindenkinek nagy szüksége van. Ennek fényében készült el a Szorítsatok című szerzemény, amely arra biztatja a hallgatókat, hogy tartsanak még ki, hiszen közeledik a tavasz, amikor mi is együtt újulhatunk meg a természettel. Az év dalát a kórusok tagjai és az énekesek egyaránt otthonaikban tanulták meg, Tóth Árpád online szólampróba videóinak segítségével, majd egyénileg rögzítették a teljes produkciót, melyet a Csíkszerda kórus tagjai vágtak meg.

A 2021-es esemény alkalmával először adtak lehetőséget az egyéni jelentkezőknek a szervezők, akik ezzel a kezdeményezéssel a nyári és téli rendezvények közkedvelt elemének számító közös záródal-éneklés hangulatát igyekeztek megidézni, amikor a program záróakkordajaként a közönség egy külön erre az alkalomra írt dalt tanulhat meg az előadóktól, majd velük együtt énekelheti el azt.” – írja a kezdeményezés ismertetője. Az énekesek sorában feltűnik többek között Göttinger Pál rendező, színművész, Grisnik Petra színésznő és Vecsei H. Miklós színész is.

A dal az elkészült videóval február 20-án jelent meg, hétfőn pedig felkerült a videó jelnyelvi tolmácsolásban elkészített verziója is:

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós, Grisnik Petra (Fotó: Sin Oliver) és Göttinger Pál (Fotó: Stekovics Gaspar)