A Selinunte Kiadó által életre hívott Kortárs drámaírók sorozat kötetei egy-egy kiemelkedő kortárs magyar drámaíró munkáiból adnak átfogó válogatást. Székely Csaba, Tasnádi István, Kárpáti Péter, Pass Andrea és Darvasi László után a napokban Szücs Zoltán írásai jelentek meg Megálló és más színdarabok címmel.

Szücs Zoltán Kaposváron született 1969 októberében. A középiskola elvégzése és a katonaság után 1990-ben a kaposvári Csiky Gergely Színházba került. Először díszítőként, majd kellékes munkakörben dolgozott, később kisebb statisztaszerepeket is eljátszott Mohácsi János, Ascher Tamás, Gothár Péter, Znamenák István előadásaiban. 2000-ben alkohol- és drogfüggősége miatt eljött a színházból, majd különféle helyeken és munkakörökben (biztonsági őrként, villanyszerelőként, kocsitakarítóként, kéményseprőként) dolgozott, amíg az egyre súlyosbodó függőségi problémái végképp alkalmatlanná tették ezekre. 2008-ban kezdett bele egy 12 lépéses rehabilitációs terápiába, amelynek eredményeként rátalált az írásra. „A színdarabírást azért kezdtem el, mert rájöttem, hogy a bennem keletkezett „őrületeket és űröket” valamivel enyhítenem kell, illetve ki kell töltenem. Tehát az írás terápia lett, a felépülés része, hogy a bennem élő szenvedélybeteg gyakorolhassa az elengedés művészetét” – fogalmaz. 

A kötetben összesen hét drámát olvashatunk, a címadó darabot november közepén mutatták be az Átrium produkciójaként a Jurányi Házban. A Mentőcsónak előadását Markó Róbert rendezte, a két szereplőt Némedi Árpád és Timkó János játssza. A könyvben szereplő első darab (Térközben) egy Kaposvár mellett szolgálatot teljesítő sorompókezelő monológja. A következő három színdarab (Asztreál, Addikt, Mentorok) közös témája a függés és az ebből való felépülés lehetséges útjai. A Megállóban két ember, két távoli világ találkozik élet és halál mezsgyéjén, a Színészotthon szereplői pedig valaha ünnepelt színészek voltak, most az elmúlással kell szembe nézniük. A kötet záródarabja (Sofonisba) a reneszánsz leghíresebb festőnőjének, Sofonisba Anguissolának az életét mutatja be. Szücs darabjait Pécsen, Miskolcon és Kaposváron is játszották.

Kiemelt kép: Jelenet a Megálló című előadásból (Fotó: Lakatos Péter)