A Katona József Színház mindig is élen járt abban, hogy előadásaival fontos társadalmi kérdésekre és problémákra reflektáljon, ennek szellemében 2019 óta nem csak a színpadról hívják fel a környezettudatosság fontosságára a figyelmet, hanem ők maguk is számos változtatást vezettek be a teátrumba, hogy ezzel is csökkentsék a társulat ökológiai lábnyomát.

A 2021/22-es évadban évadkönyvük fókuszába is ez a témakör került, amelyet Horváth Judit fotói illusztrálnak, aki elkísérte a nyár folyamán a társulat tagjait, akik a Fővárosi Önkormányzat és a Főkert szervezésében igyekeztek egy nagyszabású szemétszedés keretében hozzájárulni a Nagytétényi-fennsík egy részének hulladékmentesítéséhez.

„Elsősorban az autósok által eldobált hulladékkal találkoztunk, amit szomorúsággal vegyes megdöbbenéssel figyeltünk, hiszen azt gondolnánk, 2021-ben már senkinek nem jut eszébe menet közben elszórni a szemetet. Mivel érezzük, hogy mi magunk sem teszünk sokszor eleget környezetünk megóvása érdekében, így az ekkor készült fényképekkel szeretnénk a magunk számára is rávilágítani a probléma létére és felhívni a figyelmet a környezet- és természetvédelem fontosságára” – fogalmaz Máté Gábor, a Katona igazgatója az évadkönyvben található köszöntőjében.

A kiadvány amellett, hogy tartalmazza az idei bemutatók színlapjait, illetve a repertoár többi előadásáról is tartalmaz információkat, magába foglal egy interjút a teátrum két újonnan szerződtetett színművészével, Tóth Zsófiával és Lengyel Benjáminnal. Az évadkönyvben olvashatunk továbbá a Behívó programról, a Pártolói körről és a megújult K:antinról is. A kiadvány print verziója a Katona Közönségszolgálati Irodájában érhető el, de online formában is átlapozhatják a nézők.

Kiemelt kép: A Katona József Színház társulata a Nagytétényi-fennsíkon (Fotó: Horváth Judit)