Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Színház egy éve hívta életre a Déryné Programot, amelynek elsődleges célja a minőségi színházi kultúra eljuttatása a kistelepülésekre, illetve azokra a területekre, ahol a kultúrához való hozzáférés lehetősége korlátozott. A Kis Domonkos Márk vezette kezdeményezés fontos mérföldköveken haladt át az elmúlt tizenkét hónapban: a legújabb a saját kiadványuk, a Déryné Magazin megjelentetése.

A tavaly március 9-én tartott sajtótájékoztató óta elindult a Program mind a négy alprogramjában a munka: az Országjárás 57 előadására eddig több, mint 500 befogadóhely regisztrált, a Barangoló keretében eddig a szakmai elbírálók 12 produkció megvalósulásáról döntöttek, a frissen alakult Déryné Társulat pedig két saját bemutatót tartott (Déryné ifjasszony / R.: Vidnyánszky Attila; János vitéz / R.: Berettyán Nándor), és két további előadás próbafolyamatai is zajlanak már (A falu rossza / R.: Mészáros Tibor; Kék róka / R.: Szabó Sebestyén László).

„Szeretném, ha minél többen megismernék a Programot, egyrészt azok, akiknek elsősorban szól: a kistelepülések lakói, a befogadó helyszínek, mindazon előadó-művészeti intézmények és művészeti társulatok, amelyek szívesen vállalkoznak arra, hogy előadásaikat a székhelyükön kívül, Magyarország kisebb településein eljátsszák. Szeretném, hogy eljusson missziónk a kistelepülésekhez, a nézőkhöz, hogy minél többen élni tudjanak a lehetőséggel” – fogalmaz Kis Domonkos Márk a Déryné Magazinban vele olvasható interjúban.

Ezt a törekvést segíti elő maga a kiadvány is, amely amellett, hogy bemutatja magát a missziót, arcot ad a mögötte álló, a közös ügyért dolgozó szakembereknek is. Emellett természetesen bemutatkoznak a 15 fős társulat tagjai, és a nemrég elkészült Déryné Központról is számos információ tudható meg. És hogy hogyan lehet hozzájutni? A Déryné Magazin ingyenesen lesz elérhető minden településen, ahol a Program alkotói megfordulnak, hiszen ahogy a kezdeményezés szlogenje is hangsúlyozza: Színház mindenkinek!

Kiemelt kép: A Déryné Magazin címlapfotózása (Fotó: Kovács Milán)