A Dante hajszálpontosan egy évvel első albumuk, a Kalendárium megjelenése után elkészítette második nagylemezét, melynek címe: Ahol napos a part… A 2018-ban alakult zenekar Varga-Huszti Máté és Szép Domán együtt-gondolkodásából született meg, hozzájuk csatlakozott Várai Áron, Muhi Áron „Fátyesz”, Herczegh Péter és D. Varga Ádám. A hattagú zenekar egyedi hangzásvilágot képvisel, amely a most bemutatkozó dalokban még hangsúlyosabban van jelen, mint korábbi munkáikban.

 „Zenekarunkat úgy tudom elképzelni, mint egy cigarettafüstös magánnyomozó iroda falán függő térképet, melyet átszőnek a mindent behálózó fonalak, és mind egy pontba, egy gombostűre feltekerve futnak össze; ez érthető földrajzilag és zeneileg is. – mondta Muhi Áron „Fátyesz”, a zenekar dobosa és zeneszerzője. „Jelenleg az ország öt különböző pontjáról gyűlünk össze, ha muzsikálni szeretnénk. Zeneileg is mindenki hoz magával valamit, ami őt fejezi ki, van azonban közös szívügyünk is (a zene szeretetén túl), ez pedig a hazai, és a környező országok népzenéjének csodálása. Ezeket a motívumokat igyekszünk könnyűzenei köntösbe öltöztetni olyan formában, hogy mindenki számára élvezhető legyen. Ezt a hálót összekötő gombostűt hívják Danténak.

Arról, hogy az album miért ezt a címet kapta, a zenekar frontembere, Varga-Huszti Máté beszélt részletesen: „Természetesen közös ügy volt, hogy hogyan nevezzük majd az albumot. Miközben a számokat stúdióztuk Dunaújvárosban, mindennapos téma volt, vajon mi tükrözi leginkább azt, amit ez a korong képviselni próbál? Ha sorra vesszük a dalokat, igencsak fanyar érzelmi világot mutat, nem is csoda, ez az év azt hiszem, minden hajón megtépte a vitorlákat. Mégsem szerettünk volna porlepte melankóliát tükrözni. A szövegek keserűek, a zenék édesek. Az, hogy Ahol napos a part…, az pedig sejtet valamit. Talán összefoglalja a keserűt és az édeset. Keserédes.”

A Dante a februári Fonóbeli koncertje után (Fotó: Fonó Budai Zeneház)

A stúdiómunka előkészületére a karantén ideje alatt volt lehetőségük, hiszen a tagok közül négyen is színművészek: Herczegh Péter és Szép Domán a Nemzeti Színház társulatának tagja, míg Varga-Huszti Máté a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban, D. Varga Ádám pedig a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban töltik egyetemi gyakorlatukat – így a kényszerpihenő lehetőséget adott arra, hogy minden kreatív energiát az új zenei anyag csiszolására fordítsanak.

„Igen erős lelki barangolás volt, ami betűkbe öntötte belőlem ezeket a szövegeket. A motivációimat nehéz lenne definiálni. Nagyon ritkán szándékosak. A legtöbb esetben pusztán vallomások – jelentések önmagamtól, önmagam számára. Sokszor könnyebbítik meg a lelkemet. Olyanok, mint egy kilélegzés. Ha ezeket megérti valaki, és esetleg kilélegez némelyik dal során, akkor az nekem már több is, mint motiváció.” – fogalmazta meg Varga-Huszti Máté, akinek versei adják a Dante dalainak az origóját. Az új albumon felvonultatott számok közül azonban Szép Domán is jegyez kettőt: „Két dal szövegét én írtam az albumról (Így jó, A város peremén) ezekben személyes emlékeimből táplálkoztam az alkotás során. Ez inspirált, ebből merítettem.”

Az Ahol napos a part… dalai már elérhetők a Dante Youtube csatornáján, a Spotifyon is, és mától pedig drukkolni lehet a zenekarnak, hiszen indultak az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Programjában, mely a pályájuk elején járó, színpadi tapasztalattal, saját dalokkal rendelkező formációk számára nyújt támogatást és megmutatkozási lehetőséget.

Kiemelt kép: A Dante (Fotó: Perger Victória)