A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek idén március 31-én veszi kezdetét, az immáron harmadik alkalommal megrendezésre kerülő sorozat programjában ismét világhírű együttesek, nem mindennapi együttműködések, díjnyertes zeneművek és saját műfajukban legendás alkotók kaptak helyet, akik tizenhét napon keresztül gondoskodnak a felejthetetlen élményekről.

„Bartók szellemisége inspirációt és univerzális megoldóképletet ad a kulturális fenntarthatósághoz: arra ösztönöz minket, hogy felkutassuk, megismerjük gyökereinket, és saját jelenünkön átszűrve értelmezzük újra meg újra az azokban rejlő értékeket” – fogalmaz Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a rendezvény-sorozat kapcsán, amely nyitókoncertjén egyből a Cseh Filharmonikusokat köszönthetjük hazánkban Szemjon Bicskov vezetésével, akik két izgalmas balettkompozíció mellett a világhírű orgonista, Thierry Escaich legújabb zongoradarabját is eljátsszák a koreai születésű, de Berlinben élő ifjú zongoraművész, Cso Szongdzsin közreműködésével.  

A további programokra sem lehet panasz, hiszen mások mellett olyan együtteseket és alkotókat köszönthetünk a Bartók Tavasz keretében, mint például a londoni Philharmonia Orchestra (karmester Santtu-Matias Rouvali), az osztrák Klangforum Wien (karmester Eötvös Péter) vagy a svájci Gabetta Consort (dalénekes Benjamin Appl). Kivételesen nívós a magyar fellépők sora is, hiszen a Művészeti Hetek látogatói találkozhatnak Hollerung Gáborral és a Budafoki Dohnányi Zenekarral, meghallgathatják Csengery Dániel Holle anyó című gyerekoperáját, vagy éppen Eredics Benjámin tánczenéjét, melynek címe Végvárak, vitézek, de Várjon Dénes is folytatja tavaly megkezdett koncertsorozatát, amelyen közreműködik majd a Concerto Budapest is.

Emellett a Bartók Tavaszon ünnepli 50. születésnapját a Muzsikás együttes, újra látható lesz a Magyar Állami Népi Együttes tavaly bemutatott Kivirágzott keresztfája című táncelőadása, a Budapest Ritmo keretében fellép az egyiptomi Mazaher, érkezik Emilíana Torrini, illetve a Fanfara Station, a Monsieur Doumani és az Óperentzia. Először ad koncertet hazánkban a multihangszeres dalszerző-énekes, Mark Oliver Everett, vagyis E által vezetett alternatív indie rock formáció, az EELS, színpadra lép az ír dalszerző-énekes, Damien Rice és a svájci zongorista-zeneszerző, Nik Bärtsch.

Idén sem maradnak el az izgalmas képzőművészeti csemegék: a Ludwig Múzeum új kiállítása az amerikai Boris Lurie és a német Wolf Vostell radikális holokauszt-projektjén keresztül a nyugati kultúra egyik legnagyobb katasztrófája, a soá egészen egyedi feldolgozását nyújtja. Fővárosunk két legnagyobb múzeuma egy-egy kiemelkedő hazai festőművészre fókuszál, a Magyar Nemzeti Galéria közel kétszáz művet felvonultató időszaki kiállítása Gulácsy Lajos, míg a Szépművészeti Múzeum tárlata a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar életművébe ad betekintést.

Kiemelt kép: Káel Csaba a Bartók Tavasz Művészeti Hetek sajtótájékoztatóján (Fotó: Kovács Milán)