A héten, a Magyar Rádió épületének Márványtermében megrendezett sajtótájékoztatón jelentették be, hogy milyen kínálattal várják a zenekedvelő közönséget a Magyar Rádió Művészeti Együttesei. Az énekkarból, az alapításának 65. évfordulóját ünneplő gyermekkórusból, és a 75 éves szimfonikus zenekarból álló együttes repertoárját a 2019/20-as évadban 300 év bőséges zenei kincsestárából válogatták össze a szervezők. A jól ismert és kedvelt zeneművek mellett az elfeledett kincsek is előkerülnek.

A következő idényben hat különböző bérletet kínálnak a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek koncertjeire. Záró sorozatához érkezik Vásáry Tamás, a Kossuth-díjas zongoraművész és karmester Beethoven-ciklusa, melynek két estjének a Zeneakadémia ad helyet. Az Érdemes Művész az évadban pedig rögtön belekezd egy újabb ciklusba, melyben Robert Schumann életművének legfontosabb zenekari darabjait tűzik műsorra.

A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek bérleteit bemutató sajtótájékoztató (fotó: MRME)

A Romantikus portrék, nagy művész-egyéniségek elnevezésű bérlet négy koncertet tartalmaz és mindegyiket a Müpa hangversenytermében rendezik meg. Verdi, Richard Strauss, Leoncavallo és Csajkovszkij emblematikus remekműveit hallgathatjuk meg világsztárok előadásában. Érkezik José Cura argentin operaénekes, zeneszerző és karmester, aki a Rádió Együtteseinek első állandó vendégművésze. Az ehhez a bérlethez tartozó koncerteken közreműködik még mások mellett a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, Rost Andrea, Pasztircsák Polina énekművész és Kobayashi Ken-Ichiro japán karmester is.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának megalapítójáról, Dohnányi Ernő zeneszerzőről, karmesterről és zongoraművészről elnevezett bérlet egy igazi különlegességgel is szolgál majd az érdeklődők számára. José Cura ugyanis nem csak előadóként, hanem szerzőként is képviselteti magát az együttesek jövő évadában. 2020. január 29-én este lesz a Zeneakadémiában Cura vígoperájának, a Montezuma és a rőthajú pap ősbemutatója. Az Anno Sacri-sorozatban négy koncertet hallgathatunk meg, melyeken felfedezhetjük a barokk zene rejtett kincset. A helyszín a Mátyás-templom lesz. A Sapszon-bérlet zenei estjeinek pedig a Pesti Vígadó ad helyet.

A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek bérleteit május 15-ig kedvezményesen árusítják. További részleteket a koncertekről és a bérletkonstrukciókról ide kattintva olvashattok.

Kiemelt kép: A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek bérleteit bemutató sajtótájékoztató (fotó: MRME)