A Pécsi Nemzeti Színház a járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt csak egy részét hirdette meg a 2020/21-es évadának.

A következő szezont, és így az új bemutatók sorát augusztus, 20-án, a László király visszatér! című ősbemutatóval nyitják meg. A Kamaraszínházban látható „ifjúsági használatra szánt történelmi vígjátékot” Szálinger Balázs írta a Pécsi Nemzeti Színház számára, az előadást Tóth András Ernő rendezi. Pár nappal később, augusztus 29-én mutatják be a Csókos asszony című örökzöld slágerekkel tarkított operettet a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, Vidákovics Szláven rendezésében a Nagyszínházban. A Pécsi Balett Piroska és a farkas című mesebalettjének premierjét szeptember 15-én tartják a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó részeként, az előadás zenéjét Riederauer Richárd szerezte, a koreográfus Molnár Zsolt, a rendező Uhrik Teodóra. Katona József Bánk bán című tragédiájának eredeti archaikus szövegét Nádasdy Ádám ültette át ma is közérthető és könnyen befogadható formába, ez képezi a Vilmos Noémi egyetemi hallgató rendezésében debütáló darab alapját. A fiatal rendező diplomamunkáját szeptember 25-én láthatja először a közönség a Kamaraszínpadon.

Novemberre három új bemutatóval készülnek: a Szörényi-Bródy szerzőpáros rockballadáját, a Kőműves Kelement Nagy Viktor rendezi a Nagyszínházban, Köles Ferenc A mi utcánk című monodráma szereplőjeként lép színpadra Szabó Attila rendezésében, Funk Iván pedig Error munkacímmel rendez színészi improvizációkon alapuló előadást a Kamaraszínházban.

A további bemutatókat – a szokásoktól eltérően – az évad folyamán hirdeti meg a teátrum, amennyiben a körülmények akkor ezt lehetővé teszik. Ezzel a döntéssel a vezetés egy kiszámítható, biztonságos évadot kíván megalapozni. Ennek okán bérleteket sem értékesítenek, de bérleteseiknek olyan megoldást kínálnak, amellyel az új bemutatóknál és az előző évadban elmaradt előadásoknál is lehetőségük lesz árkedvezményük és helyük megtartására.

Kiemelt kép: A Pécsi Nemzeti Színház épülete (fotó: htdb.hu)