Az Anima Musicae Kamarazenekar az idei évadban három bérletsorozattal és Vivaldi Négy évszak című művéből készült új lemezzel várja a közönséget, emellett több külföldi meghívásnak is eleget tesz.

A Zeneakadémia nagytermébe tervezett Grandioso bérlet a nemzetközi koncertélet kiválóságait vonultatja fel: Szergej Nakarjakov trombitaművész és Raúl da Costa portugál zongoraművész november 29-én, Perényi Miklós csellóművész 2024. február 8-án, Baráth Emőke énekművész pedig május 16-án lesz vendége a zenekarnak. Az Animato bérlet előadásaira ismét neves hazai hegedűművészek érkeznek egy-egy estére a zenekar élére vendégkoncertmesterként: november 17-én Bánfalvi Béla, a Budapesti Vonósok alapító koncertmestere, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara hegedű tanszakának vezető professzora, december 8-án pedig Koppándi Jenő, a Nemzeti Filharmonikusok koncertmestere. Az évad második felében, 2024. január 13-án Oláh Vilmos, a Magyar Rádió Zenekarának koncertmestere, február 24-én pedig Kalló Zsolt, a Capella Savaria koncertmestere lép fel a zenekarral. Az Erzsébetligeti Színházban induló, Klassz(ik) Liget című új sorozat a kamarazene népszerűsítését tűzte ki céljául. Három estén egy-egy inspiráló zenei nagyváros – Budapest (október 15.), Párizs (november 19.) és Bécs (december 10.) – atmoszféráját idézik meg vonós kamaraművekkel.

Az együttes az Óbudai Társaskörben október 1-jén, a zene világnapján Rolla János vezetésével lép fel, emellett több alkalommal találkozhat a művészekkel a közönség A nagy Himnusz sztori közreműködőjeként is. Hagyományos évadzáró, június 20-i koncertje mellett egy Bachiádával is készülnek Dinyés Soma művészeti koncepciójával. A művész közreműködésével, G. Horváth László szólójával vették lemezre Vivaldi Négy évszak című művét, amely várhatóan 2024 tavaszán jelenik meg a Hungaroton Kiadónál. Országjáró kamarazenekarként folytatják a Filharmónia-turnét Balázs János zongoraművésszel, az idén többek között Keszthelyen, Miskolcon, Nyíregyházán, Egerben és Zalaegerszegen lépnek fel, valamint Szergej Nakarjakov trombitaművésszel és Raúl da Costa zongoraművésszel Békéscsabán adnak koncertet november 30-án.

A zenekar külföldi meghívásoknak is eleget tesz az évadban: a bécsi Musikverein színpadán 2023 novemberében egy osztrák-magyar koprodukcióban vesz részt, 2024 áprilisában Isztambulban és Ankarában játszik Gwendolyn Masin hegedűművésszel. Az együttes 2024 nyarán a portugál Festival Internacional de Música da Póvoa de Varzim, valamint az olasz Emilia Romagna Imola vendége lesz.

Kiemelt kép: Anima Musicae (Fotó: Anima Musicae)