A Színházi Dramaturgok Céhe a 2022/23-as évadban is meghirdeti a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma drámafejlesztési programját. Pályázni teljesen vagy nagy részben kidolgozott drámaszövegekkel lehet, amelyek sem írott formában, sem színpadon nem kerültek még közönség elé.

A Színházi Dramaturgok Céhe legfőbb célja a kortárs dráma fejlődésének elősegítése, támogatása; legkiemelkedőbb eseménysorozata pedig az évente megrendezett Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma, amelyet az alapítók 1985-ben indítottak útjára. A 2016-tól új formát öltött Nyílt Fórum több állomásos szöveg-fejlesztő és mentoráló írói vándortáborrá alakult, ahol a beküldött darabok közül kiválasztott drámák szerzőivel folytatnak időről időre intenzív konzultációt; a továbbfejlesztett műveket felolvasószínházi előadásokon mutatják be és kötetben jelentetik meg.

Jelentkezni 2023. január 20. 22 óráig lehet létező drámai szöveggel a nyiltforum2023@gmail.com e-mail címen. Olyan műveket várnak, amelyek egészben vagy legalább nagy vonalaiban már kidolgozottak, és a még nem kidolgozott részek is végiggondoltak, leírtak, legalább vázlatos formában. (Minimális elvárás: 2-3 kidolgozott jelenet plusz teljes drámaszinopszis.) A Fórumon csak még be nem mutatott és nyomtatásban (pl. folyóiratban, kötetben) vagy online még nem publikált drámákkal foglalkoznak. Természetesen a szerzői nyitottság is az együttműködés elengedhetetlen feltétele. Dramaturgok részvételével választják ki a beérkezett pályázatok közül azokat a szövegeket, amelyekkel ebben az évadban dolgozni fognak. Az eredményt 2023. február 15-én hirdetik ki. 

Jelenetkép a magyartenger című előadásból (Fotó: Horváth Judit)

A kiválasztott szövegek szerzőit 2023 márciusának első felében meghívják egy hosszú hétvégére, amikor dramaturgok a hozzájuk csatlakozó színházi szakemberekkel (rendezőkkel, színészekkel, kritikusokkal, írókkal) kisebb csoportokban konzultálnak a drámai szövegekről, értékelik azokat, javaslatokat fűznek hozzájuk, tanácsokkal látják el íróikat. A továbbiakban a szerzők a következő másfél-két hónapban fejlesztik a szövegeiket. Lehetőség van arra is, hogy a szerzők mentort, segítő tanácsadót válasszanak maguknak. A workshop-sorozat második körében, 2023 májusában már a továbbfejlesztett drámai művekkel találkozik a Nyílt Fórum, együtt tekintik át a drámákon esett változásokat, fejlődést. A műveket, illetve színpadi működésüket is próbára teszik színészek bevonásával, részletek felolvasásával. Az így már két fordulóban fejlesztett drámákat 2023 nyarán (várhatóan augusztus első felében) széles nyilvánosság előtt zajló, neves rendezők és színészek által létrehozott felolvasószínházi előadásokon mutatják be. A folyamat záróakkordjaként, 2023 őszén a szövegek megjelennek a Nyílt Fórum füzetek 2022/23-as számában.

A Nyílt Fórum korábbi évadaiban fejlesztett művek közül olyanokat mutattak be hazai és külföldi színházak, mint Kovács Dominik és Kovács Viktor Jégtorta (Theater Winkelwiese, Zürich, rendező: Eveline Ratering) és Mintapinty (Csokonai Nemzeti Színház, rendező: Szabó K. István), O. Horváth Sári Lenni vagy nem (Jurányi Ház, rendező: Widder Kristóf) és Hitler ABBÁ-t énekel (Pinceszínház, rendező: O. Horváth Sári), Dézsi Fruzsina Vid napja (Stúdió K – TÁP Színház, rendező: Varga Bence), Maros András Redőny (Orlai Produkció, rendező: Ujj Mészáros Károly) vagy Bíró Bence magyartenger (Centrál Színház, rendező: Alföldi Róbert) című műve.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Redőny című előadásból (Fotó: Kovács Milián)