A magány az emberiség emocionális természeti katasztrófája. A legtöbben társas lények vagyunk, akik vágyják a családot, a valahova tartozást, és ha ez nem adatik meg, abba egy átlagos hétköznapon is belesajdulhat a szív, hát még a szeretet ünnepén, amely sokszor szirupos fényűzéssel emlékeztet az egyedüllétre. Különösen igaz ez az idősekre, akik egy átdolgozott élet alkonyán szeretnék legalább egy jó szó, egy kedves gesztus vagy egy lélekszépítő beszélgetés birtokában álomra hajtani a fejüket a nap végén, viszont ez nem mindenkinek adatik meg, a távolságtartást igénylő járványhelyzet pedig csak tovább rontott a helyzeten. Minden eddiginél fontosabb, hogy éreztessük másokkal: nincsenek egyedül. 

A Müpa karácsonyi ajándéka is ezt a célt szolgálja. Két éve készítettek először ünnepi kisfilmet, amivel a nézőknek szerettek volna köszönetet mondani az egész éves töretlen figyelemért és szeretetért, azóta viszont még inkább felértékelődött a művészet közösségteremtő ereje, így a főváros egyik meghatározó kulturális létesítményeként vizuális formába öntötték e folyamat fontosságát. Az Ajándék névre keresztelt kisfilm hatásvadászat nélkül, szívmelengető üzenettel és egy csodálatos színésznővel (a Jászai Mari-díjas érdemes művésszel, Nagy Marival) az élen mesél arról a csodáról, amit sokan magától értetődőnek vesznek, azonban nem mindenki számára az. Ebben többek között Várdai István világhírű csellóművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Bergendy Péter Balázs Béla-díjas rendező, a kilencéves Kádár Emma és a Müpa törzsközönsége is partner volt, így vált igazán szép és közös ajándékká. 

A legtalálóbban talán a Müpa vezérigazgatója, Káel Csaba fogalmazta meg, hogy miért fontos ez a kezdeményezés: „Mi, itt a Müpában hiszünk abban, hogy a szeretteinkkel együtt töltött időnél nincs szebb ajándék, nincs nagyobb érték: ezért érezzük rendkívül szerencsésnek magunkat, hiszen ezekért a kincset érő pillanatokért dolgozhatunk. Idei kisfilmünk pontosan ezt jeleníti meg, köszönetképp a Müpa fantasztikus közösségének, melynek a nézők, a művészek és a Müpa munkatársai egyaránt részei.”

Kiemelt kép: Az Ajándék című kisfilm egyik jelenete (Forrás: Müpa Blog)