Hetvenhárom éves korában szerdán meghalt Dunai Tamás Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A színészt otthonában, tragikus hirtelenséggel érte a halál.

Dunai Tamás 1949. július 10-én született Mohácson. Eredendően nem színésznek, hanem pedagógusnak készült, a szegedi József Attila Tudományegyetemen (ma Szegedi Tudományegyetem) végezte magyar-francia szakos felsőfokú tanulmányait. Az egyetemi évek alatt nem csak a francia nyelvvel és kultúrával, hanem a színészettel is megismerkedett, kíváncsiságból próbálta ki magát az iskola házi színpadán. Ez a kísérletezés pedig olyan jól sikerült, hogy az egyetemi társulattal bejutottak a Ki mit tud? országos döntőjébe, ahol Mensáros László színművész és Vámos László színházi rendező döntöttek az előzsűri során arról, mely produkciók szerepelhetnek a tévéadásban. A fiatal Dunai Tamás sokat köszönhet ennek a találkozásnak, ugyanis Mensáros László tanácsára jelentkezett a Színművészetire.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán (ma Egyetem) 1976-ban szerezte meg a színművész diplomát Szinetár Miklós osztályában. Osztálytársai között tudhatta Bánfalvy Ágnest, Fehér Ildikót, Vándor Évát, Mihályi Győzőt, Sinkovits-Vitay Andrást és Cseke Pétert is. A Színművészeti után rögtön szerződést kapott, és 1976-ban csatlakozott az Ádám Ottó vezetésével működő Madách Színházhoz. A teátrumban a színházirodalom legkülönfélébb darabjaiban léphetett színpadra, játszott prózai és zenés előadásokban, külföldi és magyar, klasszikus és kortárs szerzők műveiben, kis és főszerepekben is megmutathatta tehetségét. A Hegedűs a háztetőn, a Doctor Herz, a Macskák, az Isten pénze tette őt országszerte is igazán népszerű színésszé. 1992-től kezdve szabadúszóként dolgozik, de rendszeres fellépője maradt a Madáchnak, többek között az Anna Karenina és a Mary Poppins című előadásban láthattuk.

Jelenetkép az …és már senki sem! című előadásból (fotó: Walter Péter)

Dunai Tamás az elmúlt több mint 20 évben több budapesti és vidéki színházban is játszott, az utóbbi időben azonban az egykori osztálytársa, Cseke Péter vezette Kecskeméti Katona József Színház lett egyfajta bázisa. A fajsúlyos, drámai darabok mint a Három nővér (Csehov), a Caligula helytartója (Székely János) vagy A vihar (Shakespeare) mellett vidéken sem kerülték el a könnyedebb, zenés produkciók, ilyen volt a Csókos asszony, az Isten pénze és a Kőműves Kelemen is. Az utóbbi években olyan előadásokban is láthatta a kecskeméti közönség, mint A beszélő köntösAz ügynök halála, az Othello, a néger mór, az …és már senki sem!, a Légy jó mindhalálig, a Rükverc, a Pókháló vagy A mi kis városunk.

Kőszínházi szerepei mellett önálló estjeivel is járta az országot: ezek közül az egyik az Odesszai kocsmadalok, melyben a Budapest Klezmer Band alapítójával, Jávori Ferenc Fegyával együtt állt a közönség elé. Ebben az előadásban a gengszterek, kereskedő, fűszeresek, kocsmárosok mára már nem létező világa elevenedett meg, és anekdotákból, városi legendákból, kocsmadalokból, viccekből bontakozott ki a korabeli zsidó kultúra gazdagsága. Másik önálló műsora a Szavakat fúvok, amely egy verses-zenés est, amin Dunai nem csak szavalt, hanem szaxofonon és klarinéton ő maga gondoskodott a zenéről is. Muzikalitását és a zene szeretetét édesapjától örökölte, aki több éven át volt a mohácsi fúvószenekar karnagyar és vezetője. Dunai pályája során számtalanszor fellépett zenészekkel, többek között a Misztrál együttessel, a Budapest Dixieland Banddal, a Budapest Klezmer Banddal, a Pódium Duóval és Szakcsi Lakatos Bélával is volt közös műsora, koncertje.

Pap Vera és Dunai Tamás az Angi Vera című filmben

A színészet mellett tanított és rendezett is. A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2001-ben végzett musical osztályában zenés mesterséget oktatott, 2009 és 2010 között pedig a Madách Musical Műhely osztályvezető tanára volt. Első színpadi rendezése 2004-ben az Ez nem ugyanaz volt a Vidám Színpadon, 2015-ben pedig azzal Az óriáscsecsemő című színművel dolgozott, amelyben pályája elején, még a Szegedi Egyetemi Színpadon egyik első szerepét alakította. Déri Tibor darabját a kecskeméti teátrumban vitte színre.

Színpadi szerepei mellett számtalan filmben és sorozatban is láthatta őt a közönség. Egyik legismertebb munkája az 1979-es magyar filmdráma, a többszörös díjnyertes Angi Vera, amiben a címszereplőt alakító Pap Vera partnere volt. Játszott emellett a Petőfi, a Kémeri, a Linda, a Kisváros és a Tűzvonalban című sorozatokban is. Rendszeresen szinkronizál, ő szólaltatta meg magyarul a Trónok harcában Charles Dance-t (Tywin Lannister), James Eckhouse-t a Beverly Hills 90210-ben (Jim), de hallhattuk többek között a 24 című akciósorozatban, a Rabszolgasorsban, valamint Robert Redford, Jerzy Radziwilowicz és Jonathan Pryce hangjaként is.

1967 óta tartó pályája során munkásságát számtalan díjjal elismerték. 1985-ban kapta meg a Jászai Mari-díjat, 1997-ben érdemes művész, 2015-ben pedig kiváló művész címmel tüntették ki. 2010-ben megkapta az anyanyelvápoló mozgalom legfontosabb elismerését, a Kazinczy-díjat is. 2022-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett. 

Kiemelt kép: Dunai Tamás (Fotó: MTVA)