A színháztudomány szerelmesei számára igazi csemegét hozott el júniusban a L’Harmattan kiadó, Rideg Zsófia és Regős János fordításában ugyanis megjelent Eugenio Barba és Nicola Savarese legújabb kötete, A színész titkos művészete – Színházantropológiai szótár.

Az olvasó egy olyan gazdagon illusztrált kéziszótárt vehet a kezébe, amely egyaránt beszél a színházművészet elméleti és gyakorlati oldaláról: középpontjában a színpadi test lehetséges megjelenései és a nézői reakciók állnak, valamint vizsgálja a különböző vizuális manifesztációkat is. Barba és Savarese sok éves kutatómunkájának homlokterében az előadóművészek mestersége és művészete áll, de foglalkozik az egyensúly, ellentét, montázs és további színpadi technikák témakörével is.

Munkájuk rendkívül hasznos lehet a színházművészet bármely területén dolgozó kollégának: színésznek, táncosnak, dramaturgnak egyaránt. A könyv mindkét írója mélyen ismeri és érti a színháztudomány világát: Barba nem csupán az Odin Teatret-t alapította meg Dániában, de ő hozta létre az International School of Theatre Anthropology (ISTA) nevű nemzetközi iskolát is, Savarese pedig az előbb említett iskola állandó tagja, valamint a római Universita degli Studi Roma Tre egyetem professzora, ahol többek között színháztörténetet is tanít.

A kötet 25%-os kedvezménnyel megvásárolható a L’Harmattan Könyvesboltban, megrendelhető online a  megújult könyves webáruházban is. A könyv fordítójával és a Nemzeti Színház dramaturgjával, Rideg Zsófiával készített interjúnk az alábbi linken érhető el.

Kiemelt kép: Rideg Zsófia (Fotó: Gádoros Márk)