Megérkezett az első, hivatalos előzetese a svéd Fredrik Backman itthon is nagy népszerűségnek örvendő regénye alapján készült Az ember, akit Ottónak hívnak című filmnek. A Tom Hanks főszereplésével készült alkotás premierjére karácsonykor kerül sor, magyarul várhatóan 2023-ban érkezik.

2012-ben Fredrik Backman Az ember, akit Ovénak hívnak című regényével valósággal berobbant az irodalmi közéletbe, a történet hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. A regényből három évvel később, 2015-ben a svéd Hannes Holm készített mozifilmet, idén karácsonykor pedig megérkezik az amerikai változat is Marc Foster rendezésében. A Tom Hanks főszereplésével készült verzió érdekessége, hogy a főhős nevét Ovéról Ottóra változtatták, ez alapján sejthető, hogy a teljes történetet Hollywood saját ízlése szerint alakítja majd át.

Címszereplőnket ötvenkilenc évesen bocsátják el a munkahelyéről, ahol több mint három évtizedig dolgozott minden zokszó nélkül. A magányos, idő előtt nyugdíjazott férfi nem is vágyik másra ezután, csak hogy szeretett felesége után haljon, ám ahányszor megpróbál öngyilkos lenni, mindig közbejön valami. Hol a napi ellenőrző körútját zavarják meg, hol az új szomszédok tesznek keresztbe, akik az Istenért sem akarják megérteni, hogy a lakónegyedbe kocsival behajtani tilos, hol pedig az eladókkal kell ádáz harcot vívnia az akciók miatt. A férfi persze nem szándékosan kötekedik, egész egyszerűen igyekszik magát tartani az elveihez, amit még apjától tanult, és amelyek nélkül a világ egyre inkább szétesne. Idővel azonban engednie kell, és – bár nem szívesen – de segít rendbe tenni az újonnan megismert családok életét is.

Backman az elmúlt tíz évben mintegy hét regénnyel, két rövid történettel, valamint egy kis kötettel örvendeztette meg a rajongóit. Az olvasók legnagyobb örömére (vagy kinek éppen bánatára) több művéből készült mozgóképes feldolgozás is: az Itt járt Britt-Marie mozifilmként debütált, a Hétköznapi szorongásokból a Netflix, a Mi vagyunk a medvékből pedig a HBO készített sorozatot. Ez utóbbi sajnos jelen állás szerint nem fog folytatódni (holott az alapjául szolgáló regény egy trilógia nyitódarabja, így még két évadnyi lehetőség lenne a szériába), ugyanis az HBO a nyáron – költségcsökkentésre hivatkozva – több saját gyártású sorozat készítését leállította, köztük a svédekét is.

Kiemelt kép: Tom Hanks Az ember, akit Ottónak hívnak című filmben (Fotó: comingsoon.net)