Első alkalommal nyílik Pierre-Auguste Renoir életművét bemutató, átfogó kiállítás hazánkban: a Szépművészeti Múzeum szeptember 22-től látogatható tárlatában a francia impresszionista mester számos fő műve, köztük A hinta című olajfestmény megtekinthető lesz.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elárulta, hogy a kormányzat támogatásával 2019-ben a múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű szerzeményezésére került sor, amikor sikerült megvásárolni Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forintért). Az 1903-ban festett akt egy három darabból álló sorozat része, így felvetődött az ötlet, hogy – a világon először – másik két párdarabjával együtt kellene bemutatni. A párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée d’Orangerie-vel együttműködésben nem csak ezt a két festményt sikerült kikölcsönözni a budapesti kiállításra, hiszen a több mint 20 közgyűjteményből összesen mintegy 70 Renoir-mű lesz látható a Szépművészeti kiállításán.

Látható lesz többek között A hinta című festmény, amelyet Renoir a részben még falusias Montmartre-on festette, a következő évben pedig bemutatták az impresszionisták harmadik tárlatán, így nagyban hozzájárult az impresszionizmus definíciójának kialakulásához. A művész kedvelt témája volt korának mindennapi élete, a kávéházak, bálok, kertvendéglők világa, így ez az alkotás is egy banális jelenetet, egy állóhintán beszélgető fiatal nőt és társaságát örökíti meg. Ami rendkívülivé teszi a vásznat, az a fények és árnyékok rendkívül merész ábrázolása, a lombokon átszűrődő napsugarak ugyanis foltokban jelennek meg a kertben és az alakokon.

A festő és modelljei címmel a francia mester alakábrázolásait középpontba állító kiállítás 2024. január 7-ig lesz látogatható a Szépművészeti Múzeumban.

Kiemelt kép: Pierre Auguste Renoir: A hinta (La balançoire) részlet, 1876 (Forrás: Steven Zucker/Smarthistory)