Koltai Lajos (Zárójelentés, Sorstalanság) rendezésében és Maruszki Balázs (Együtt kezdtük, Pécsi szál) írásában valósult meg a Semmelweis Ignác életével és munkájával foglalkozó film a Junior Prima díjas Vecsei H. Miklós (Magunk maradtunk, Csak színház és más semmi) főszereplésével. 

Az 1847-ben, Bécsben játszódó filmben a szülészeti klinikán titokzatos járvány tombol, rettegnek miatta a gyermekágyas anyák, egy magyar orvos pedig a hagyományos módszerekkel szembeszállva megpróbálja legyűrni a rejtélyes kórt. Semmelweisre a szerelem is rátalál egy fiatal osztrák bába (Nagy Katica) személyében, azonban a vaskalapos vezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje tekintélyét az orvos felfedezéseinek következményeitől, a harc pedig nem áll meg a kórház falai között, hamarosan Bécsben és Pesten is kitör a forradalom, Semmelweis pedig elindul, hogy felfedezését a magyar nők esetében is kamatoztassa. 

A szereplőgárdát többek között Gálffi László, Kovács Tamás, Mészáros Blanka, Elek Ferenc, Hajduk Károly, Simon Kornél, Lábodi Ádám, Zsigmond Emőke, Znamenák István, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Lengyel Ferenc és Szűcs Nelli erősítik. Az operatőr Nagy András (Blokád, A játszma), a vágó Kovács Zoltán (Drakulics elvtárs, A Viszkis), a jelmeztervező Szakács Györgyi (Zárójelentés, Anyám és más futóbolondok a családból), a látványtervező Pater Sparrow (T.Ú.K. – Tanár úr kérem!, 1), a dramaturg pedig Goda Kriszta (BÚÉK, Ida regénye). 

A Semmelweis című film várhatóan idén ősszel kerül a hazai mozikba az Intercom forgalmazásában. 

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós, A láthatalan gyilkos főszereplője (Fotó: Nemzeti Filmintézet)