Augusztus elején számoltunk be róla, hogy az idei CineFest egyik kiemelt bemutatója lesz a Nemzeti Filmintézet támogatásával megvalósult Magasságok és mélységek című film, amely Erőss Zsolt hegymászó életéről és munkásságáról beszél az özvegyén, Sterczer Hildán keresztül. 

Az egyik legnépszerűbb magyar hegymászóról készült alkotást Csoma Sándor írta a Hópárduc felesége című interjúkötet alapján, a cél pedig az volt, hogy egy reményvesztettséggel és keserédes várakozással teli női sorsot mutasson be Pál Emőke (Jég alatt, Valan – Az angyalok völgye) megformálásában. Erőss Zsoltot a Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, Trill Zsolt (Drakulics elvtárs, Szürke senkik) alakítja. Korábban kaptunk már egy ízelítőt a kész műből, most azonban megérkezett a teljes trailer, amelynek vágója, Bedő Barna így nyilatkozott: „Ebben a történetben rengeteg a feszültség, a rejtély, különös út sejlik fel. Ezért forognak a snittek, ezért szűkül a kép, ezért halad az előzetes kicsit a thriller irányába.” 

A Magasságok és mélységek szeptember 22-én kerül mozikba a Mozinet forgalmazásában, de előtte még megtekinthető lesz a szeptember 9. és 17. között megrendezésre kerülő CineFesten. A bemutató alkalmából megjelenik a filmet ihlető könyv (A Hópárduc felesége – Életem Erőss Zsolttal) egyedi kiadása is új borítóval és a rendező, Csoma Sándor előszavával, a Harmat Kiadó gondozásában. A kiadó igazgatója, Dr. Herjeczki Kornél a premierre készülve a következőket mondta el: „A kiadó nagyon fontosnak tartja a különböző kulturális területek együttműködését, a szinergiák megtalálását különösen a hazai alkotók esetében, hiszen így a megszülető művek több síkon kapcsolódhatnak még szélesebb kört elérve, ráadásul ezek az együttműködések hozzájárulhatnak a magyar alkotóművészek megismeréséhez is.” 

Kiemelt kép: Trill Zsolt és Pál Emőke a Magasságok és mélységek egyik jelenetében (Fotó: Port.hu)