Október 27-én érkezik a mozikba a cseh-magyar-szlovák-olasz koprodukcióban készült Hétköznapi kudarcok, amelyben Nora Klimešová, Beáta Kaňoková, Taťjana Medvecká mellett Kerekes Vica is látható.

Három nő – egy tinédzser, egy fiatal anya és egy hatvanas éveiben járó asszony – sorsa egy rejtélyes természeti katasztrófa árnyékában. Miközben a világ szó szerint esik szét körülöttük, ők a mindennapi nehézségeikkel küzdenek. Meddig van jelentősége a normalitás látszatának, az élet apró-cseprő kihívásainak, amikor nyakunkon az emberiség végórája? – erről szól A legjobb dolgokon bőgni kell rendezőjének, Grosan Cristinának második nagyjátékfilmje. A magyar-román rendező sci-fi elemekkel sűrített, drámai erejű alkotásának a világpremierjét hétfőn tartották a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál rangos versenyprogramjában, a Giornate degli Autori szekcióban, ahol már a válogatás során kiemelték a történet erős, a kudarcok ellen lázadó női főhőseit és a film általános érvényű konklúzióját.

Jelenetkép a Hétköznapi kudarcok című filmből (Fotó: Vertigo Média)

„Egészen más világ volt akkor, amikor elkezdtünk a Hétköznapi kudarcokokon dolgozni Klára Vlasáková forgatókönyvíróval. A pandémia, a szomszédunkban zajló háború viszont sok mindent megváltozatott. A filmben bemutatott helyzetek kezdenek emlékeztetni a mostani életünkre, amikor a hatóságok ellentmondásokba keverednek és egyre inkább elharapódzik a káosz körülöttünk” – mondta el Grosan Cristina. A film főbb szerepeiben Nora Klimešová, Beáta Kaňoková, Taťjana Medvecká, valamint Kerekes Vica látható. A cseh-magyar-szlovák-olasz koprodukcióban, a Cseh Film Alap, az Eurimage, a Nemzeti Filmintézet, az Olasz Kulturális Minisztérium, a Cseh Televízió, az ARTE, a Szlovák Audiovizuális Alap, a Prágai Film Alap, a Friuli Venezia Giulia Audiovizuális Alap, a Pilseni Régió, és a Film Alap támogatásával elkészült Hétköznapi kudarcok magyar gyártója a Laokoon Filmgroup volt. Producerei Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor. A hazai forgalmazó a Vertigo Média.

Akik azonban szeretnék még az október 27-i mozis premier előtt megtekinteni a filmet, azoknak szeptember 17-én is lehetőségük nyílik erre. Velence után ugyanis először Magyarországon lesz látható a Hétköznapi kudarcok a miskolci CineFesten, a fesztivál záró produkciójaként. Az ünnepélyes vetítésen az alkotók közül részt vesz Grosan Cristina, Kerekes Vica, az operatőr Győri Márk, a film VFX-szakértője, Benyó Zoltán, illetve a producerek közül Marek Novák.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Hétköznapi kudarcok című filmből (Fotó: Vertigo Média)