Ahhoz, hogy tisztán lássuk jelenünk, meg kell ismernünk a múltunkat is. Az elmúlt évtizedek szörnyűségei nyomot hagytak bennünk, elég csak a HOLOKAUSZT-ra gondolnunk.

Az Auschwitz-Birkenaui cigány családi tábort 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjjel számolták fel. Közel háromezer embert gyilkoltak le egyetlen éjszaka alatt. A lágerben már csak 2897 ember maradt, többnyire idősebb férfiak, asszonyok és gyerekek, miután 1944. május 23-án kiválogatták és áthelyezték más táborokba a munkaképes nőket és férfiakat. A többiek gázkamrában, szörnyű kínok között végezték.

A Roma Produkciós Iroda az ő tiszteletükre augusztus 1-jén 17 órakor szervez megemlékezést a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. A műsor keretében bemutatásra kerül az idei évben készült Megsemmisítésre ítélve című dokumentumfilm, melynek rendezője az Életkerék című filmből jól ismert Papp Róbert. Az alkotás kerettörténetét egy hétköznapi szituáció adja: a cigány gyerekek és fiatalok egy táborozás során ismerhetik meg a történelmük legtragikusabb eseményeit egy öreg cigány ember (Szegedi Dezső) elbeszélése alapján.

A megemlékezésen a részvétel ingyenes.

Kiemelt kép: Jelenet a Megsemmisítésre ítélve című filmből (Fotó: Páva utcai Holokauszt Emlékközpont)