Mi a közös egy megkopott tésztaszűrőben, egy törött kristálypohárban és egy javított cserépedényben?

Elsősorban az, hogy ezek a mindennapi életünk szerves részei, amelyek Vörösváry Ákos műgyűjtő értelmezésében új funkciót nyertek. Ugyanis ezek nem csupán tárgyak, ezek megbecsült tárgyak. Kinek ne lenne otthon olyan használati tárgya, ami már semmire nem jó? De mégis jobb sorsra ítéltetett annál, minthogy kidobásra kerüljön.

Vörösváry Ákos, az Első Magyar Látványtár vezetője pár évvel ezelőtt találkozott Balassa Katalin grafikussal. Ebből a találkozásból született meg a szombaton megnyílt kiállítás ötlete, ahol az igazgató által az évek során összegyűlt tárgyak a grafikának köszönhetően új dimenzióba kerültek.

A Káli Kövek Közhasznú Alapítvány szervezésében megvalósult nem mindennapi kiállításon láthatunk befoltozott zománcvödröt, fanyéllel ellátott műanyaglapátot, tajtékpipát, vagy fűrészt, amelynek a nyele spárgával van pótolva. Egy a közös mindegyikben: a tárgyak gazdái úgy gondolták, hogy kidobás helyett egy kis házi „tunninggal” újra hasznossá tehetik őket.

A mindszentkállai művelődési házban megtekinthető kiállítás, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre, augusztus 15-ig várja a látogatókat.

Kiemelt kép: részlet a kiállításról (fotó: Káli Kövek Közhasznú Alapítvány)