Az elismerés létrejöttét Szűcs Nelli Kárpátaljáról származó színművész kezdeményezésére a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítványánál hozták létre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátaljáért felelős miniszteri biztosság támogatásával.

Fedák Sári, a Beregszászon született színésznő korának meghatározó alakja volt, aki külföldi fellépései során eljutott Berlinbe, Bécsbe, Londonba és Párizsba is, de mindig nagyon kötődött szülőföldjéhez, rendszeresen visszajárt Beregszászra. Pályáját félbetörte, hogy a történészek szerint is bizonyítatlan vádak alapján börtönre ítélt primadonna a büntetése letöltése után nem léphetett színpadra.

Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház művésze csaknem hat éve mutatta be a Fedák Sári című önálló estjét a budapesti teátrumban. A Jászai Mari-díjas alkotó úgy fogalmazott: „Fedák Sári életútját felidézve megerősítést nyerhet, hogy a hűség és a ragaszkodás a nemzethez és a szülőföldhöz valódi érték, amelyből erőt lehet meríteni a mindennapok küzdelmeihez”.

Minden év október 26-án, Fedák Sári születésnapján egy kiemelkedő teljesítményt nyújtó Kárpát-medencei magyar ajkú színművész veheti majd át a Fedák Sári-díjat, aki a pénzjutalom mellett  egy Kolodko Mihály, kárpátaljai szobrászművész által készített, Fedák Sárit ábrázoló miniszobrot is kap.

Kiemelt kép: Kolodko Mihály Fedák Sári szobra Beregszászban (Fotó: Nemes János / MTI)